Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u srijedu i četvrtak u radnom posjetu Islandu, u godini u kojoj se obilježava 30. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između RH i Islanda, prve zapadne zemlje koja je priznala Hrvatsku.

Tijekom radnog posjeta ministar se susreo s islandskom kolegicom po dužnosti Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir, s kojom je razgovarao o nastavku razvoja dobrih odnosa dviju država, priopćio je u četvrtak MVEP.

„Island ima posebno mjesto u pamćenju hrvatskog naroda, kao prva zemlja Zapada koja je Hrvatsku priznala kao samostalnu državu, 19. prosinca 1991. godine. Bio je to snažan poticaj našem narodu koji se u tom trenutku borio za slobodu i demokraciju“, rekao je ministar.

Dodao je kako Hrvatsku i Island povezuju zajedničke vrijednosti te kako postoji značajan potencijal za snaženje odnosa. Kao područja suradnje Hrvatske i Islanda u kojima vidi potencijal za daljnji rast, ministar je istaknuo gospodarstvo, obranu, kulturu, znanost i obrazovanje.

Na sastanku je izraženo je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom putem financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora. „Radujemo se ostvarenju potencijala suradnje u narednom razdoblju financiranja 2014. – 2021. i pozdravljamo realizaciju projekata u područjima od zajedničkog interesa“, rekao je ministar Grlić Radman.

Bilo je riječi i o aktualnim vanjskopolitičkim temama, poput ruske agresije na Ukrajinu. Ministar je izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem Islanda na Prvom parlamentarnom summitu Međunarodne krimske platforme u Zagrebu prošli mjesec.

Istaknuo je kako je to bio važan događaj, ne samo za Hrvatsku, već cijeli demokratski svijet, koji je pokazao važnost solidarnosti s Ukrajinom, što je nazvao jedinim moralno i pravno prihvatljivim stavom koji se može zauzeti u ovoj situaciji.

Ministri su se također dotaknuli situacije u jugoistočnoj Europi, čiju je stabilnost i razvoj ministar Grlić Radman okarakterizirao osobito važnom za cijelu Europu. U tom kontekstu, pozdravio je preporuku Europske komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli status države kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji te istaknuo kako je bitno ponuditi vjerodostojnu europsku perspektivu svim zemljama u regiji koje su istinski predane europskim vrijednostima.

Tijekom dvodnevnog radnog posjeta Republici Island, ministar Grlić Radman također se susreo s islandskim predsjednikom Guðnijem Th. Jóhannessonom, predsjednikom  parlamenta Birgirom Ármannssonom te predsjednikom parlamentarnog Odbora za vanjske poslove Bjarnijem Jónssonom, stoji u priopćenju.