Ministar Radovan Fuchs sudjelovao je u petak u Varaždinu na sjednici Koordinacije županijskih savjeta mladih RH na kojoj je govorio o reformama svog resora za koje je na raspolaganju dvije milijarde kuna, a istaknuo je koliko je za budućnost bitno da mlade obitelji ostanu u Hrvatskoj.

Ministar znanosti i obrazovanja naglasio je da će uskoro isteći prvi krug natječaja za dogradnju i proširenje dječjih vrtića na području Hrvatske.

„Krajem šestog mjeseca pretpostavljam da ćemo biti u mogućnosti objaviti natječaj za osnovne škole gdje planiramo da sve škole u krenu u rad u jednoj smjeni, a za to će trebati izgraditi i dograditi škole”, rekao je Fuchs.

Dodao je kako su zahtjevi mladih bitni i uvijek dobrodošli te da upravo njih treba čuti, u kojim područjima bi trebalo pojačati obrazovne procese i zanimanja, pogotovo strukovna.

„I što učiniti kako ne bi ne samo migrirali prema velikim gradovima u Republici Hrvatskoj, nego još ono gore, kad nam otiđu iz Hrvatske. Mlade obitelji moraju ostati tu, jer one su u principu budućnost”, istaknuo je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Varaždinski župan Anđelko Stričak izrazio je uvjerenje da će županijski savjeti mladih imati što za naučiti u Varaždinskoj županiji.

„Naši Centri izvrsnosti su top tema koja se pokazuje kao jako dobra”, rekao je Stričak.

Nastavio je da učenici koji pohađaju Centre izvrsnosti gdje god se pojave osvajaju medalje i to smatra dobrim temeljem za suradnju s ostalim županijama i savjetima mladih, znanstvenom zajednicom i gospodarstvom.

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić naglasila je kako su mladi bitni, ne samo u određenim područjima nego u cjelini, jer su oni sastavni dio svake lokalne regionalne jedinice.

Glavni tajnik Koordinacije županijskih savjeta mladih Republike Hrvatske Marijo Rajič kazao je da su ovakvi sastanci važni jer su mladi ključ okupljanja, a u planu im je obići sve hrvatske županije.

„Mladi moraju progovarati o problemima, jer kada ministar i svi naši državni dužnosnici čuju probleme mladih ljudi, reagirat će pravovremeno, a ako šutimo, od toga nema ništa”, istaknuo je Rajič.

Predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije Josip Cestar izjavio je kako im je jedan od glavnih zadanih ciljeva osigurati liječnika u Studentskom centru, a druga, uvijek aktualna tema je zapošljavanje mladih.

„Željeli bismo povući poveznicu zapošljavanja mladih na europskoj razini i zapošljavanja mladih u Hrvatskoj”, rekao je Cestar.