Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić izjavio je u ponedjeljak kako ga je iznenadila vijest o uhićenju donedavne rektorice Sveučilišta u Zadru Dijane Vican u sklopu Uskokove istrage, o konkretnom slučaju nema informacija te želi da se sve čim prije rasvijetli.

“Iznenađen sam jutrošnjim vijestima. O konkretnom slučaju zasad nemam informacija i svakako da kao ministar i netko tko je surađivao s bivšom rektoricom na više projekata želim da se sve čim prije rasvijetli. Ne mogu reći da mi nije žao i da nisam iznenađen”, poručio je Erlić.

Prema medijskim napisima, bivša rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican uhićena je pod sumnjom da je tražila da Sveučilište ne naplati bankovnu garanciju koju je tvrtka Graditelj svratišta priložila u sklopu natječaja za radove na studentskom domu.

Prema tvrdnjama tužiteljstva, bivša državna tajnica Josipa Rimac (sada Pleslić), na zahtjev direktora Graditelja svratišta Ante Stanišića, tražila je od Dijane Vican da ne naplati bankovnu garanciju od 1,5 milijuna kuna.

Erlić ističe da je bivšom rektoricom Vican surađivao kroz partnerstva na EU projektima i da je njegovo osobno iskustvo s njom uvijek bilo pozitivno.

Radi se, dodaje, o osobi koja ima 30 godina karijere bez mrlje, tako da “u ovoj situaciji kažem išta drugo, bilo bi licemjerno s moje strane”.

“Neka se sve što prije rasvijetli, jer to je u interesu svih. Pravosuđe je neovisno u svom radu, kao i rad Uskoka i DORH-a, a ja kao ministar nadležan za EU fondove apsolutno podržavam neovisan rad i suradnju sa svim pravosudnim institucijama, kao i kontrole koje se moraju provoditi”, kaže Erlić.