Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je na sastanku ministara obrane Srednjoeuropske obrambene suradnje (Central European Defence Cooperation – CEDC), održanom pod austrijskim predsjedanjem u Kremsu, priopćio je MORH u petak, završnog dana dvodnevnog skupa.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o globalnim sigurnosnim izazovima te posljedicama rata u Ukrajini na globalnu i europsku sigurnost, kao i na regiju zapadnog Balkana.

Banožić je naglasio važnost daljnjeg jačanja suradnje unutar CEDC inicijative, posebice u kontekstu trenutnih sigurnosnih izazova i promjenjive globalne geopolitičke arhitekture, priopćilo je Ministarstvo obrane RH.

CEDC-a se pokazao kao izvrsna platforma za suradnju, a ministri obrane CEDC-a potpisali su Zajedničku deklaraciju, navodi se.

Sudionici sastanka potvrdili su važnost nastavka procesa proširenja Europske unije, kako za sigurnost zapadnog Balkana, tako i za europsku sigurnost u cjelini te su potvrdili predanost daljnjem unaprjeđenju suradnje u proširenom formatu.

U okviru suradnje država u CEDC plus formatu s državama zapadnog Balkana, na zajedničkoj sjednici sudjelovali su i ministri obrane te regije, albanski Niko Peleshi, sjevernomakedonska Slavjanka Petrovska, kosovski Armend Mehaj, zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine Mirko Okolić i državni tajnik Ministarstva obrane Crne Gore Krsto Perović.

Predstavnici Srbije nisu sudjelovali na sastanku, dodaje MORH.

Banožić je naglasio važnost nastavka dijaloga s državama zapadnog Balkana te istaknuo hrvatsku potporu projektima Europskog instrumenta mirovne pomoći za države u regiji.

Ministarskim sastankom završeno je jednogodišnje rotacijsko predsjedništvo Republike Austrije koje 2023. preuzima Češka Republika.

Sastankom je predsjedala austrijska ministrica obrane Klaudia Tanner, a iz članica CEDC-a uz Banožića su bili i njegovi kolege iz Mađarske Kristóf Szalay-Bobrovniczky te Slovenije Marjan Šarec, kao i zamjenik ministrice obrane Češke Daniel Blažkovec, državni tajnik ministarstva obrane Slovačke Marian Majer i otpravnica poslova veleposlanstva Poljske u Austriji Alicja Guszkowska.

Srednjoeuropska obrambena suradnja je regionalna inicijativa, posvećena jačanju međusobne suradnje u području obrane, u sklopu Zajedničke sigurnosno-obrambene politike Europske unije i u svrhu održavanja, jačanja i daljnjeg specijaliziranju obrambenih sposobnosti i postizanja više razine interoperabilnosti.