Ministar obrane Ivan Anušić izvijestio je u ponedjeljak da je zamrznuo studentski status na zagrebačkom Kineziološkom fakultetu gdje je prije dvije godine upisao diplomski studij “Izobrazba trenera”.

“Nakon objave članka o mom studiju, uvidio sam da će moja ministarska funkcija ipak izazivati velik interes i potencijalno stvarati pritisak profesorima fakulteta na kojem studiram, stoga sam odlučio zamrznuti studentski status”, napisao je Anušić na Facebook profilu, četiri dana nakon što ga je Hrvatski sabor potvrdio za novog ministra obrane umjesto Marija Banožića.

“Želim i fakultet i profesore rasteretiti pritiska i interesa zbog dužnosti koju trenutačno obnašam”, dodao je Anušić.

Novi ministar obrane ima status sveučilišnog prvostupnika nakon što je 2021.godine na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu završio preddiplomski studij “Izobrazba trenera”, a iste je godine upisao diplomski studij.

Pitanje o njegovom obrazovanju postavio je prošle srijede zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Sačić na saslušanju pred članovima saborskog odbora za obranu, na što je Anušić odgovorio da bi, umjesto Kineziološkog fakulteta upisao školu za ministre, kada bi ona postojala.

“Vrlo dobro znate da je funkcija ministra politička funkcija, da postoje sustavi, uprave, državni tajnici i ljudi koji su kompetentniji u svakom slučaju po svim temama. Ali, imenovanje ministra je čisto političko imenovanje, struka se u ovom smislu ne uzima u obzir, struka za biti ministar jednostavno ne postoji. Možda ste Vi završili tu školu, ja nisam”, rekao je prošlog tjedna u Hrvatskom saboru.