Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik najavio je tijekom posjeta Rusiji kako će Republika Srpska organizirati referendum o neovisnosti, odnosno o odcjepljenju od BiH, a kada će se to točno dogoditi odlučit će naknadno.

Dodik, koji je boravio u Sankt Peterburgu i tamo se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, potvrdu o planovima za organiziranje referenduma o secesiji dao je u izjavi agenciji TASS objavljenoj u petak.

“Još nije određen konkretni dan. Treba još puno istražiti, treba napraviti analizu. Mi bismo to željeli napraviti sada, ali tu su još dvije strane uključene ovo pitanje. Naravno, potrebno je vrijeme”, rekao je Dodik.

On je početkom lipnja uspostavio radnu skupinu koja bi trebala izraditi prijedlog “sporazuma o mirnom razdruživanju”, koji bi onda bio ponuđen Federaciji BiH. Dodikova je teza kako je sadašnja BiH nastala udruživanjem dva entiteta pa je tako moguće okončati postojanje države čiji su oni dio ukoliko se postigne dogovor kojim bi bio ukinut Daytonski sporazum.

Za rusku je agenciju rekao kako je sada najvažnije nastaviti taj “pregovarački proces” dodajući kako su u RS sigurni da u ovoj fazi već postoji dovoljno “povijesne, opće civilizacijske zrelosti i razumijevanja da se to treba dogoditi i da će se dogoditi”.

Dodik je inicijativu o “razdruživanju” pokrenuo nakon što je Opća skupština UN u svibnju usvojila rezoluciju kojom trajno podsjeća na genocid u Srebrenici 1995. godine koji su nad Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

Tvrdi kako su tom rezolucijom Srbi proglašeni genocidnim narodnom pa stoga oni više nemaju razloga živjeti u istoj državi s Bošnjacima.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković ranije je Dodiku poručio kako “lupeta gluposti” kada predlaže razdruživanje jer od toga sigurno neće biti ništa.