Državno sudbeno vijeće (DSV) nije ovlašteno komentirati ono što bi se moglo pojaviti u nekom postupku pred tim tijelom, odgovorio je predsjednik DSV-a Darko Milković na pitanje o porukama koje je sudac i kandidat za šefa DORH-a Ivan Turudić razmjenjivao s Josipom Pleslić.

“Sve ono što se može eventualno pojaviti u nekom postupku pred DSV, to DSV nije ovlašten komentirati sukladno praksi Europskog suda pravde”, naveo je kratko Milković u odgovoru Hini.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić, koji je po zakonu ovlašten za pokretanje stegovnih postupaka, u nedjelju je na upit N1 planiraju li poduzeti kakve korake u svjetlu objavljenih poruka odgovorio da će provjeriti navode iz tiska te nakon toga donijeti odluku.

Jutarnji list u ponedjeljak je, pozivajući se na neimenovani izvor, objavio da će Dobronić zatražiti sve podatke koji su proteklih dana izašli u javnost, a ozbiljno kompromitiraju Turudića te zapisnike i snimke njegovih izjava, posebno onih koje je davao pred saborskim Odborom za pravosuđe kako bi se utvrdila istinitost njegovih tvrdnji.

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) priopćila je potom da je biranje glavnog državnog odvjetnika dio političkog postupka koji se ne odnosi na sudbenu vlast. U priopćenju su istaknuli da sudac mora izbjegavati svako ponašanje koje je nedostojno i koje stvara dojam nedoličnosti sudačkom položaju, prihvaćajući i ona ograničenja koja bi se drugim građanima činila opterećujućima.

Jutarnji list objavio je detalje iz stotinjak whatsapp poruka suca Turudića i bivše državne tajnice optužene za korupciju koji su se intenzivno dopisivali od 2016. do 2020.

Sadržaj mobitela Josipe Pleslić, koje je Uskok zaplijenio u istrazi afere Vjetroelektrane, svjedoči da su do njezina uhićenja 29. svibnja 2020. Turudić i ona razmijenili više stotina poruka i telefonskih poziva te se susreli više puta, među ostalim i na Županijskom sudu u Zagrebu čiji je Turudić bio predsjednik.

Turudić je u nedjelju u medijima odbacio sve optužbe, ponovio da je s bivšom kninskom gradonačelnicom i državnom tajnicom dobar poznanik te poručio da je još uvijek kandidat za šefa DORH-a.