Nakon sastanka s predstavnicima Domovinskog pokreta, član pregovaračkog tima HDZ-a Marko Milić istaknuo je u utorak kako vjeruje da će tijekom sutrašnjeg dana u potpunosti postići suglasje oko svih odrednica koje su temelj za funkcioniranje nove parlamentarne većine i buduće Vlade.

“Kao što smo prošli tjedan najavili, sastali smo se ponovno i približili smo stajališta po brojnim pitanjima. Kao što smo najavili da ćemo imati obrise nove parlamentarne većine koju će predvoditi HDZ kao izborni pobjednik treći puta za redom, mislim da ćemo to i ostvariti i ovaj tjedan”, poručio je Milić.

Na sutrašnjem sastanku s DP-om nastavit će razgovore o strukturi buduće Vlade, kao i vezano uz neka određena programska pitanja, najavio je.

“Postoji puno točaka oko kojih imamo podudarna razmišljanja, oko nekih možda i ne, ali vjerujem da ćemo tijekom sutrašnjeg dana postići suglasje u potpunosti oko svih odrednica koje su temelj za funkcioniranje nove parlamentarne većine i buduće Vlade”, dodao je.

Odbacio je informacije da su im liberalni partneri koji su s HDZ-om išli na izbore, HSLS i HNS, uvjetovali podršku time da DP-u ne smiju dati resore kulture i medija te obrazovanja.

“Nismo razgovarali ni o kakvim resorima s partnerima koji su uz HDZ. Tek smo sad u fazi dogovora s DP-om oko pojedinih resora i strukture Vlade, a ono što je važno je da će partneri koji su do sada podržavali HDZ podržavati i dalje jer vjeruju u politiku koju vodi Plenković”, kazao je.

Predstavnici DP-a dali su sugestije koje bi resore oni htjeli i za koje smatraju da bi mogli dati doprinos temeljem svojih programa i kadrova, rekao je Milić, ali nije htio otkriti koje su to resore zatražili s druge strane pregovaračkog stola. “To ćete, vjerujem, čuti sutra”, istaknuo je.

“Sve to trebamo još malo raspraviti, ali ja bih rekao da smo vrlo blizu dogovora i da ćemo ovaj tjedan biti u prilici utvrditi 76 i više potpisa potrebnih za parlamentarnu većinu i da Plenković po treći put postane mandatar”, rekao je i dodao kako se razgovori vode u partnerskom i konstruktivnom ozračju.

O prijavi DP-a protiv ministra obrazovanja Radovana Fuchsa samo dva dana nakon parlamentarnih izbora, Milić je poručio kako se Vlada i HDZ ne bave tajnim izvidima USKOK-a.

Govoreći o članu Predsjedništva DP-a Damiru Markušu, kojeg je Plenković dovodio u vezu s terorističkim činom na Banske dvore, Milić kaže da povezivanje toga i ovih pregovora nemaju veze jedno s drugim.

“Ovo je stvar političkih pregovora slijedom volje birača 17. travnja i u skladu s time tražimo partnere koji nisu isključivali suradnju s HDZ-om. Zato smo započeli razgovore s DP-om i predstavnicima nacionalnih manjina”, dodao je.

Upitan o najavama iz DP-a o ukidanju financiranja Srpskog narodnog vijeća, iz HDZ-a poručuju kako nisu dosad o tome razgovarali.