Saborski zastupnik Mosta Marin Miletić u petak je pozvao Vladu da smanji PDV na med proizveden u Hrvatskoj s 25 na 3 posto, zbog toga to se domaći pčelari sve teže bore protiv uvoznog lobija koji puni police u trgovinama.

”Apeliram na predsjednika Vlade da pomogne hrvatskim pčelarima i da spusti PDV na med na tri posto. S obzirom da nam je proračun od 2016. godine narastao s 15 na 29 milijardi eura, ne sumnjam da će, kada gurne svoju ruku u vreću našeg novca, naći nešto i za hrvatske pčelare”, rekao je Miletić na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

Što se tiče uvoznog meda, Miletić smatra da on treba ostati na sadašnjih 25 posto. Na taj bi se način pomogla domaća proizvodnja meda koja je u opasnosti zbog sve manjeg broja pčelara.

Upozorava i da pčelari sve teže posluju zbog nerealno niskih cijena meda. U dva velika trgovačka lanca cijena kilograma meda iznosi 2,97 eura, a da bi pčelari mogli opstati, oni ne mogu prodavati kilogram meda po cijeni nižoj od 8 ili 11 eura, ovisno o tome da li se on proizvodi na kopnu ili u priobalju, kazao je Miletić.

Zatražio je veću kontrolu meda koji se stavlja na police trgovina od Državnog inspektorata, s obzirom na patvorine koje dolaze na tržište, a od Hrvatskog pčelarskog saveza da kvalitetnije vodi brigu svojim pčelarima.

Kad su u pitanju parlamentarni izbori, Miletić je rekao da ih Most jedva čeka te da sigurno neće ponovno u koaliciju s vladajućom strankom.

”Rađe ćemo nestati nego ići s HDZ-om i s Andrejom Plenkovićem. Most je fokusiran na rad, na naše birače, na građane koje su duboko razočarani u politiku”, poručio je zastupnik Mosta.