Predsjednik Zoran Milanović u srijedu je ugostio članove i članice Hrvatske folklorne grupe Zagreb iz Zapadne Australije koji od 1. do 14. srpnja borave u Hrvatskoj na turneji pod nazivom „To je zemlja dide mog i oca mog“, a nastupat će u Zagrebu, Vukovaru, Đakovu, Korčuli i Splitu.

Na turneji sudjeluje 70 članova i članica folklorne grupe koji će se pjesmom i plesom predstaviti hrvatskoj javnosti, kazali su prilikom susreta s predsjednikom Milanovićem predsjednica Hrvatske folklorne grupe Zagreb Zrinka Vlasic i potpredsjednik Raymond Vicko Pecotić.

Kazali su kako djeluju pri Hrvatskom centru Zapadne Australije u North Fremantleu, predgrađu Pertha, koji ima snažnu i aktivnu hrvatsku zajednicu.

Djeluju od 1955., a danas imaju preko 90 plesača i plesačica u dobi od pet do 55 godina koji, nastupajući na velikim proslavama unutar hrvatske zajednice, predstavljaju hrvatski identitet i kulturu široj australskoj javnosti.

Izvode plesove iz Slavonije, Baranje, Like, Međimurja, Prigorja, Posavine, Hvara i Korčule, a kratki folklorni nastup izveli su i u Uredu predsjednika.

Istaknuli su kako grupa pjesmom i plesom čuva hrvatski jezik, kulturu i bogatstvo hrvatske baštine te da prenoseći je mlađim naraštajima i potomcima hrvatskih iseljenika stvaraju temelje za očuvanje veza s hrvatskom domovinom.

U organizaciji hrvatske turneje pomogla im je i Hrvatska matica iseljenika u okviru svoje suradnje s iseljenicima, a novčanom donacijom turneju je podržao i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.