Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je u subotu na otkrivanju poprsja s likom stožernog generala Petra Stipetića da je on bio poseban čovjek koji je zračio posebnom energijom ali nije uvijek bio tretiran džentlmenski.

Predsjednik je rekao da je Stipetić znao biti drzak i zamjeriti se političarima, “a da toga nije bio niti svjestan”.

Dodao je da će Stipetić u kolektivnoj memoriji hrvatskog naroda ostati zapamćen kao onaj koji je izborio i omogućio predaju korpusa neprijateljske vojske srpske krajine. “Međutim, Pero je bio važan cijeli rat”, poručio je Milanović.

Podsjećajući na ratni put Stipetića i njegovu ulogu u Posavini 1992., rekao je da je zajedno s Tuđmanom, Šuškom, Šarinićem, Mesićem, Manolićem – ljudima koji su se kasnije razišli, ali tada bili na hrvatskoj strani – Čermakom, Tusom razgovarao na sastancima Vijeća za nacionalnu sigurnost na teme poraza i iz toga je naučio i kao čovjek i kao vojnik.

Dodao je kako stožerni general Stipetić tada nije bio tretiran džentlmenski već je protuzakonito i nekorektno otjeran u penziju.

Stipetić je rođen 1937. godine u Ogulinu, a umro je 2018. u Karlovcu. Bio je profesionalni vojnik u nekadašnjoj JNA, da bi se u rujnu 1991. godine pridružio obrani Hrvatske. Jedna od najupečatljivijih slika iz Domovinskog rata je predaja 21. kordunskog korpusa Srpske vojske Krajine pod zapovijedanjem Čede Bulata Stipetiću za vojno-redarstvene akcije Oluja.

Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović rekao je da je danas veliki dan za Ogulince. “Ovo postaje jedan od većih trgova na svijetu”, rekao je Domitrović i dodao da je Stipetić bio odličan čovjek, “smirena, kompetentna i elokventna osoba”.

Bista s likom Stipetića, autora Slavena Miličevića, postavljena je na Trgu Petra Stipetića u Ogulinu, a svečano ju je otkrila kćerka stožernog generala. Bista je otkrivena uoči pete godišnjice njegove smrti, a podigli su je Grad Ogulin i prijatelji pokojnog generala.