Predsjednik RH Zoran Milanović primio je u utorak studente osvajače medalja na Europskim sveučilišnim prvenstvima i Svjetskim sveučilišnim igrama, poručio im je kako je to što rade afirmativno za Hrvatsku i hrvatsko sveučilište te da u tome imaju njegovu podršku.

„Ovo što vi radite je lijepo, afirmativno za Hrvatsku, za hrvatsko sveučilište u cjelini i ja vas u tome podržavam“, poručio je Milanović studentima osvajačima medalja na Europskim sveučilišnim prvenstvima 2023. godine i Svjetskim sveučilišnim igrama održanim u Chengdu.

Studenti sportaši sa Sveučilišta u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Zadru te Veleučilišta „Edward Bernays“ ove su godine osvojili čak 39 medalja.

Čestitavši im na sportskim uspjesima predsjednik Milanović rekao je kako zna koliko je teško, a često i nemoguće spojiti fakultetske obaveze s obvezama kvalitetnoga i vrhunskog sporta.

Predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Haris Pavletić rekao je kako su prošle godine studenti osvojili 17 medalja dok su ove godine osvojili 39 medalja. Uz to, dodao je, Hrvatski akademski sportski savez bio je uspješan i u organizaciji dva Europska sveučilišna prvenstva: Zagreb je ugostio Europsko sveučilišno prvenstvo u borilačkim sportovima, dok se u Splitu igralo Europsko sveučilišno prvenstvo u futsalu. Isto tako, potvrdio je kako su u tijeku i pripreme za organizaciju i kandidaturu Europskih sveučilišnih igara 2028. godine u Splitu.

Prorektorica Sveučilišta u Zagrebu Jasenka Ostojić istaknula je iznimne sportske rezultate svih sveučilišta u Hrvatskoj, a posebno Sveučilišta u Zagrebu. U tom smislu, rekla je da je Europska sveučilišna sportska asocijacija dodijelila zagrebačkom Sveučilištu nagradu za najaktivnije u Europi dva puta te nagradu za najuspješnije sportsko sveučilište u Europi tri puta.

„Iznimno smo ponosni na naše studente koji nisu samo predstavljali Sveučilište u Zagrebu, nego i Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku u velikoj konkurenciji od 600 sveučilišta i 36 europskih zemalja. Ovim priznanjem Sveučilište u Zagrebu pokazalo je kontinuitet akademskog sporta u Zagrebu i Hrvatskoj te se pridružilo listi najboljih hrvatskih promotora“, kazala je prorektorica.