Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je u srijedu s organizatorima predstojeće 500. “Kostelske uskrsne pištole” te je prihvatio poziv da dođe na tu manifestaciju koja od 1523. njeguje običaj uskrsnog obilježavanja proljeća i danas predstavlja važnu turistička atrakciju.

Jubilarna 500. “Kostelska uskrsna pištola” bit će održana 8. travnja na tradicionalnoj lokaciji srednjovjekovne utvrde Kostelgrad pod pokroviteljstvom predsjednika Republike, priopćio je u srijedu Ured predsjednika, navodeći da je predsjednik prihvatio poziv organizatora da osobno dođe na taj događaj,

Milanović je razgovarao s krapinsko-zagorskim županom Željkom Kolarom, gradonačelnikom Grada Pregrade Markom Vešligajem, direktoricom Turističke zajednice područja Srce Zagorja Karolinom Hostić te predstavnicima Povijesne postrojbe Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel Milanom Flegarom, Zlatkom Mikulašem i Milanom Horvatom.

Organizatori su upoznali predsjednika s poviješću te manifestacije koja je započela 1523. godine kao običaj uskrsnog pucanja i obilježavanje dolaska proljeća i buđenja života, a danas je ne samo čuvanje originalne tradicije i predanja stanovnika Kostela nego i značajna turistička atrakcija.

Odlukom Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture, od 2012. godine taj običaj ima i svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra, napominje Ured predsjednika.