Zoran Milanović predao je u ponedjeljak Središnjoj izbornoj komisiji SDP-a 10.418 potpisa potpore svojoj kandidaturi za još jedan mandat na dužnosti predsjednika te stranke.
“Predao sam danas potpise podrške kandidaturi za predsjednika SDP-a. Hvala vam na podršci u cijeloj Hrvatskoj, hvala na prijedlozima, idejama i komentarima koji me dodatno motiviraju da nastavim raditi ovaj posao. Spreman sam na još jedan mandat, a SDP-u nudim sebe, svoju energiju, znanje, borbenost i iskustvo. Naš smjer je jaki SDP za snažnu Hrvatsku i 2. travnja nastavljamo tim smjerom”, objavio je Milanović na Facebooku.

Još u petak potpise je predao Milanovićev protukandidat Zlatko Komadina, koji je u stranačku središnjicu na Iblerovu trgu donio oko 5.200 potpisa potpore, a treći kandidat Duško Polovina Lungo najmanje 1000 potpisa na temelju kojih bi mu kandidatura postala valjana, Središnjoj izbornoj komisiji može dostaviti najkasnije u utorak do podneva.

U istom roku potpise moraju dostaviti i kandidati za druge stranačke dužnosti, u broju koji ovisi o dužnosti na koju su se kandidirali.

Unutarstranački izbori u SDP-u raspisani su krajem siječnja, a prvi krug izbora za predsjednika stranke održat će se 2. travnja.

Predsjednik SDP-a bira se sustavom jedan član – jedan glas, što znači da o novom čelniku tajnim glasovanjem može odlučivati svaki od više od 35.000 članova. Predsjednik stranke postaje onaj tko osvoji natpolovičnu potporu članova koji se odazovu izborima.

Ne uspije li u prvom krugu nitko od kandidata dobiti potrebnu podršku, za tjedan dana održava se drugi izborni krug, na kojem se natječu dvojica kandidata s najviše osvojenih glasova u prvom krugu, a predsjednik SDP-a postaje onaj tko u drugom krugu dobije više glasova.

Glavni odbor, potpredsjednici i članovi Predsjedništva stranke birat će se na izbornoj konvenciji SDP-a 16. travnja.

(Hina)

fah