Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u petak da izmjenama Kaznenog zakona, prema kojima bi objavljivanje detalja iz istrage postalo kazneno djelo, premijer Andrej Plenković želi otupiti oštricu novinarima, te je poručio da će pomilovati svakoga tko dođe pod udar tog zakona.

“Plenković bi htio hapsiti one koji objave podatke iz istrage. Istraga je bila tajna iz nekog razloga. Ta aura fascinacije tajnosti je maknuta. Zašto DORH nikad, dok je mogao, nije pokrenuo postupak progona onih koji dilaju medijima? Zato što je to radio DORH, morali bi tužiti sami sebe”, rekao je Milanović, dodavši da sve što se zna o “muljažama” Plenkovićevih ljudi, zna se jer su curili podaci iz istraga.

“Sada da bi otupio oštricu novinara, on (Plenković) se prijeti ljudima iz sustava. Jer zna odakle to curi”, ustvrdio je Milanović u Splitu, gdje je sudjelovao na svečanoj primopredaji dužnosti zapovjednika Hrvatske ratne mornarice.

Ocijenio je kako će novinare putem tog zakona “ubijati u pojam – neće ih optužiti, ali će ih maltretirati”. “Tko god dođe pod udar tog zakona, ja ću ga pomilovati!”, poručio je Milanović.

Komentirao je i izbor novog glavnog državnog odvjetnika, navevši da se u SAD-u za to mjesto kandidiraju na izborima. “Ovi naši su svi političari, ali neiskreniji, jer nikad neće biti u politici, neće na izbore i preuzeti rizik, ali su konstantno prisutni u javnosti”. Smatra da odabir glavnog državnog odvjetnika nije ispravan i da se radi o uvredljivoj farsi jer ga neće odabrati povjerenstvo, već Plenković.

Kazao je i da je još uvijek aktualnu državnu odvjetnicu odabrao Plenković a sad mu ne valja, zbog kritika na račun komunikacije DORH-a prema javnosti.

“Otkad to državni odvjetnik, dakle, egzekutori represivnog sustava, komuniciraju. To je tužitelj, on proganja u interesu države, a još bi nam trebao i tumačiti zašto nešto jest ili nije napravio”, komentirao je.

“Kad to utjeraš u red tako da svi ispravno diskutiraju, onda imaš državu stranke. Gdje će državni odvjetnik biti stranački glasnogovornik, koji će ispravno komunicirati. Gdje će ovi nesretnici živjeti u smrtnom strahu da ih ne proganjaju”, rekao je predsjednik i ustvrdio da je Hrvatska nazadovala od vremena Sanadera u svemu.

Milanović je smatra nedopustivim što se taji datum parlamentarnih izbora, jer se radi o jedinim izborima koji su važni za Hrvatsku.

“Ovo što jedan čovjek izvodi, a ne cijeli HDZ, bezobrazna je privatizacija vlasti i politike izbornog procesa u vlastitu korist koju Hrvatska nikad nije vidjela i pitanje je hoće li opet”, rekao je.

Ustvrdio je da se izbori prilagođavaju Plenkovićevom interesu u kontekstu najava predsjednika Europskoj vijeća Charlesa Michela koji da odlazi s tog mjesta i Plenkovićevih ambicija.