Predsjednik Zoran Milanović rekao je u srijedu za novu Vladu HDZ-a i Domovinskog pokreta da tu maskirovku ni sam Vladimir Putin ne bi osmislio, te je ustvrdio da Hrvatskoj ne prijeti opasnost od ustaštva i ekstremizama već koruptivni kartel.

“To ni Vladimir Putin ne bi osmislio, to se zove maskirovka – radiš jedno, pričaš drugo. Ova priča o tome da, a to Pupovac i njegovi sateliti ponavljaju, da je Plenković zaštitnik Hrvatske od ekstremizma, od ustaštva, to je izmišljotina. Plenković je sklopio sporazum sa strankom koja je na izborima imala 10 posto, nisu dobili ništa, očito postoji neki razlog zašto ne traže ništa od Plenkovića”, rekao je Milanović.

“Hrvatskoj prijeti koruptivni kartel, to je HDZ i ta prijetnja je realna. Građani su tražili da taj tip (Andrej Plenković) ode, a on je i dalje premijer.  Je li to protuustavno? Nije. Je li gadljivo? Je. Netko se našao tko mu je pokrpao rupe, a nije tražio ništa”, dodao je Milanović koji je sudjelovao na svečanoj sjednici Senata povodom Dana Sveučilišta u Rijeci.

Za predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca koji nije u vladajućoj većini na zahtjev Domovinskog pokreta, ustvrdio je da on “tamo gdje živi i gdje unosi smutnju svojim gnjecavim zapomaganjem, tamo nitko ne glasa za njega”.

“Ne prijeti nikakva crna desnica Hrvatskoj, ta desnica će za mjesec vjerojatno pozvati Pupovca da zajedno glasaju”, ustvrdio je predsjednik Republike.

“Ne prijeti Hrvatskoj ustašluk, postoji prijetnja korupcije i lopovluka kad Pupovac i njemu slični dignu ruke za Ivana Turudića. Čovjek radi ono što mu kaže Plenković, uvjeren sam da se njih dvojica bude u krevetu svako jutro, takvu ljubav nitko nije vidio. Ljubav i poneka psovka, to je za nas važno i važnije od Palestine i Izraela”, rekao je Milanović.

Hrvatska, smatra, dugo nije vidjela niti neće prave nacionalne, etnički motivirane incidente.

“Mi smo slobodni od toga, ako će nešto vratiti neku atmosferu su neki ljudi iz DP-a i Pupovac, oni ne mogu jedni bez drugih”, dodao je.

Komentirao je i da ne zna hoće li ova vlada izdržati mjesec dana, dodavši da ništa niti ne očekuje.

“Plenković poziva na suradnju one koji su tražili da ga se zatvori i tko bi bio normalan da prihvati takvu suradnju. Tko to ne vidi na oči mu se spustila mramorna mrena i tko to ne vidi morat će ju razbijat”, rekao  je.

Milanović je komentirao je i povećanje plaća ministara, rekavši da “HDZ-ovci ne žive plaće, ali saborski zastupnici žive i njihove plaće treba indeksirati jer su godinama iste”.

Vezano sa svoju plaću rekao je da nije o tome razmišljao i da mu je dovoljna ovu koju prima, “bitno da neki drugi imaju veću”.

Milanović, iako kritizira Izrael, kaže da odluka o priznanju Palestine nije laka

Iako su izraelske vlasti u zadnjih pola godine učinile grozne stvari, eventualno priznanje Palestine nije jednostavna odluka, rekao je predsjednik Zoran Milanović, dodavši da o tome premijer Andrej Plenković ne može odlučivati samostalno.

Predsjednik nije izravno odgovorio na pitanje treba li Hrvatska priznati Palestinu nakon što su Irska, Španjolska i Norveška u srijedu najavile da će to učiniti 28. svibnja, ali ga je iskoristio da kritizira Plenkovića koji je ranije kazao da Hrvatska „trenutno ne razmišlja” o priznanju Palestine.

Milanović je naglasio da „to nije jednostavna odluka” te da se treba postići razgovorom predsjednika države i premijera.

On smatra kako Plenković krši ustav jer samostalno donosi odluke koje su zajednička nadležnost, baš kao što je to učinio slanjem pomoći Ukrajini.

„Tu ne može biti odluka Plenkovića, ono što njemu privatno najviše odgovara. Jer on nije vođen nekakvim vrijednostima u životu i politici”, rekao je predsjednik.

Milanović je kazao kako „ima argumenata” za priznanje Palestine, „ali još više argumenata za razgovor”.

„Ukoliko se odlučimo za priznanje, to svakako nije ili neće biti napravljeno da se napakosti Izraelu”, rekao je predsjednik.

Divljačka akcija Hamasa i divljačka reakcija Izraela

Ipak, kritizirao je vlast te države koja je „u zadnjih više od pola godine učinila grozne stvari” za koje bi „netko trebao odgovarati”.

„Ja sam prvi ili drugi u Europi koji je nakon terorističkog divljanja Hamasa 7. listopada i nakon nerazmjerne i jednako divljačke reakcije izraelskih vlasti upozorio na to da će Izrael vrlo brzo izgubiti simpatije ako tako nastavi”, rekao je Milanović.

Ali Izrael je nastavio i sad smo tu gdje jesmo, dodao je.

Švedska, Irska i Norveška u srijedu su objavile da će 28. svibnja priznati neovisnu palestinsku državu, na što je Izrael odmah reagirao povlačenjem veleposlanika iz tih zemalja. Tri zapadnoeuropske zemlje time su se pridružile Švedskoj koja je 2014. bila prva članica EU-a koja je to učinila.

Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunjska priznale su Palestinu 1988. u sklopu sovjetskog bloka, a iste godine, ubrzo nakon njezinog proglašenja, to je učinio i Cipar.

Priznanje Palestine najavile su i Malta i Slovenija, a i Australija je objavila da postoji ta mogućnost. Palestinu kao državu trenutno priznaje 143 od 193 članica Ujedinjenih naroda.