Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju Dana Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Nakon toga, u 12 sati predsjednik je nazočio Svečanoj akademiji u povodu 30. obljetnice djelovanja Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, javljaju vijesti.hr

Na svečanosti su bili i izaslanik Vlade RH i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Vesna Bedeković, saborska zastupnica i brojni drugi uvaženi gosti.

Predsjednik je prvo komentirao ugovor koje je Hrvatska potpisala s Francuskom o kupnji aviona.

“Ugovor o avionima nije nitko vidio nakon što je o tome pregovarala ekipa iz ministarstva, to su ministrovi ljudi. Ovog što je još uvijek ministar. Kako smo krenuli, razlika u cijeni od onog što je najavljeno, 990 milijun eura, što je dosta, ali to ne može biti besplatno, od onoga što je u međuvremenu kao na cageru počeo rasti, tu će se još napraviti razlika od koje smo mogli opremiti kompletnu kopnenu vojsku”, rekao je Milanović i nastavio.

“Sad ispada da idemo prema 1,2 milijadi. To je za mene skandal. Dakle ja ću biti zadovoljan tim novim kapacitetom Hrvatske vojske, dobro je imati dobre odnose s Francuskom, Francuska je kao što znate prodala Grčkoj 24 Rafalea, pa je onda naš ministar, odnosno Plenkovićev ministar u Briselu dogovoarao nekakve strateške planove u generiranju snaga bez mog znanja tako da to ne vrijedi, ali kažem Francuskoj sve najbolje, ali Francuska je s Grčkom isto potpisala strateški sporazum.