Milanović: Nismo pobijedili koronu, bit će još jedan val

9. studenoga 2020. Autor: prigorski.hr Intervjui Milanović: Nismo pobijedili koronu, bit će još jedan val

Goran Stanzl/PIXSELL


Predsjednik Republike Zoran Milanović ustvrdio je u ponedjeljak da se u izvanrednom stanju zbog epidemije koronavirusa donose izvanredne mjere za što je potrebna viša razina koordinacije i suglasnosti.

U ekskluzivnom intervjuu koji je u ponedjeljak dao za Večernji tv predsjednik Milanović osvrnuo se na više aktalnih unutarnjopolitičkih tema, ali i na pobjedu Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima koju je ponovno pozdravio u kontekstu razvoja odnosa s Europskom unijom, Hrvatskom te Bosnom i Hercegovinom.

Nismo pobijedili koronu, bit će još jedan val

Milanović je ocijenio kako je stanje u zdravstvu i s epidemijom koronavirusa teško, a smatra da ćemo se suočiti s još jednim valom epidemije.

“Ovo nije gotovo, ove stvari dolaze u dva do tri vala. Nismo pobijedili koronu kao što se hvastao predsjednik Vlade ljetos. Ona se vratila, tu je i s tim se ne živi normalno”, rekao je Milanović.

Ustvrdio je da smo “u izvanrednom stanju u kojemu se donose izvanredne, neuobičajene mjere i za to je potrebna viša razina koordinacije i suglasnosti nacije, države i državnog aparata i Sabora”.

Predsjednik Milanović osvrnuo se i na pitanje održavanja Vijeća za nacionalnu sigurnost nakon napada pred Vladom, kao i na prijepore oko sazivanja te sjednice nazvavši ih ‘smiješnom igricom’.

Milanović je rekao i da ga je Plenković “u jednom sluđenom ispadu optužio da zbog nekakve izjave iz 2016. snosi odgovornost”. To je, rekao je, najluđi napad koji je pamtim u hrvatskoj politici u zadnjih 20 godina.

Iako, kako je dalje rekao, “premijer najavljuje pozive preko medija ” Milanović je ustvrdio da “‘nije dobio ništa”, te da “vrlo smišljeno i u skladu sa zakonom postupa cijelo vrijeme”.

Na pitanje hoće li on reći to da Plenković želi mimo njega uređivati pitanja od nacionalne sigurnosti odgovorio je: ‘Apsolutno. Zar to nije očito’.

“Ali to ne može tako, ja sam tu da branim demokraciju”, rekao je. Kazao je i kako je apsolutno važno da se održi sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Govoreći o ‘sukobima’ Pantovčaka i Banskih dvora rekao je kako je ovo što on radi ‘nužna obrana’ i da je to ‘daleko od prekoračenja’.

“Što se tiče prepucavanja, nikakav dopis Andreja Plenkovića meni, po uzoru na ono kako sam se ja obratio njemu, formalno nije došao. Sljedeće preko kotlovnice neka pošalje dopis ovdje i kantu ugljena”, rekao je predsjednik.

Na obljetnicu pada Vukovara se dolazi, organizacija u nadležnosti Vlade

Jedna od tema opsežnoga intervjua bila je i obilježavanje skora obljetnica pada Vukovara. Uz ocjenu da se “na obljetnicu pada Vukovara dolazi”, predsjednik Milanović ustvrdio je da se na “tu obljetnicu dolazi”.

S tim u vezi, rekao je da je donio detaljan plan programa od vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave, ali ne i od vlade koja je, istaknuo je, nadležna za organizaciju toga događaja. Uporedio je to s organzacijom obilježavanja pada Škabrnje koja je u nadležnosti načelnika općine te izvijestio da je dobio detaljan plan toga obilježavanja koji uključuje sve mjere vezane za sadašnju epidemiološku situaciju.

Smatra da se to mora primjeniti i na organizaciju obilježavanja u Vukovaru gdje bi se, kako je rekao, u koloni sjećanja trebale naći tisuće ljudi.

S tim u vezi, spomenuo je i nedavno obilježavanje otvaranja Vodotrornja u Vukovaru koje je, bilo prilagođeno sadašnjoj epidemiološkoj situaciji.

Ustvrdio je kako obilježavanje Dana sjećanje na žrtvu Vukovara “ne smije biti poligon za obračunavanje između HDZ-a i bivšega HDZ-ovca”.

Predsjednik je ponovio i svoje stajalište kako je nužno mijenjati Zakon o kaznenom postupku.

Dodao je da smo od “devetoga mjeseca imali svašta – situaciju s privođenjem većega broja viđenijih i poznatijih ljudi, saznali smo da premijer nema pojma o istragama najveće magnitude koje se vode, što naravno ne vjeruje nitko, ništa se nije poduzelo godinu dana i tako je počelo”.

Dodao je kako se zatim dogodio napad na zgradu Vlade i policajce, te da je moguće da je i predsjednik Vlade bio “nekakva meta jedne očajne, sluđene mlade osobe za koju se i možda nije moglo zaključiti da bi bila sklona napraviti takvu stvar”.

Podsjetio je da je napadač na internetu pretraživao svašta, pa i Pantovčak, a odlučio se za Vladu jer, kako je rekao “sada ja mogu spekulirati kao i što svi spekuliramo, zato što je tamo najlakši pristup”.

S tim u vezi, Milanović je istaknuo da je nekoliko pita upozoravao da se pojača osiguranje na Markovu trgu. Podsjetio je kako je, kada se taj grozni čin dogodio nazvao predsjednika Vlade i izrazio mu podršku, ali da premijer nije tako doživio njegovu podršku, kao i da su se tada premijer i on dogovorili da neće inzistirati na sazivanju Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Ali, istaknuo je, “međutim, čovjek je (Plenković) otišao dan kasnije u Bruxelles i u jednom sluđenom ispadu me optužio da zbog nekakve izjave iz 2016. da ja snosim odgovornost. To je najluđi napad koji je pamtim u hrvatskoj politici u zadnjih 20 godina”

Dodao je kako je nakon toga smatrao da je “vrijeme za Vijeće za nacionalnu sigurnost kao krovno tijelo, ali ga je predsjednik Vlade na bezobrazan način odbio, a onda sazvao, protivno zakonu, koordinaciju sustava domovinske sigurnosti koja služi isključivo kao provedbena ruka Vijeća za nacionalnu sigurnost”.

Napomenuo je kako je potom “premijer sam rekao da je došlo do radikalizacije u Hrvatskoj”, te ustvrdio da je “to jedna konzilijarna dijagnoza koju ne može postaviti nitko sam. Spustio je to na jednu niže tijelo kojem nije predsjedavajući već je tom tijelu nadređeno Vijeće za nacionalnu sigurnost u kojem sam, ako ćemo formalno gledati, ja predsjedavajući.

Milanović je izjavio kako je potom, “to tijelo donijelo nekakav zaključak, koje je poslalo natrag Vladi, dakle sve mimo procedure i mimo zakona”, te da je “na tom tijelu iz kolegijalnosti bio prisutan’ i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost. Dodao je kako mu osobno nisu dostavili te zaključke što su trebali po zakonu.

(Hina)

Facebook Comments