Predsjednik Zoran Milanović u petak je rekao kako priopćenja Majki Srebrenice, koje su za njega postale politička organizacija, piše „copywriter iz SDA“ te da se čelnik te bošnjačke stranke Bakir Izetbegović hvali pred kamerama da stoji iza tih objava.

Predsjednik i udruženje koje okuplja majke ubijenih Bošnjaka u Srebrenici spore se oko toga je li on negator genocida u tom gradu. Majke Srebrenice u srijedu su na Twitter profilu napisale kako je Milanović „fašist koji glumi demokrata“.

Dan kasnije su priopćile kako je „jadno  i bijedno da jedan predsjednik države ‘koja je članica svih organizacija, kojih Bosna i Hercegovina nikad neće biti’ sebi dozvoli ovakav vokabular“, citirajući Milanovićeve riječi.

Predsjednik je to priopćenje prozvao „moralnom katastrofom“ te kazao da su „od ovog trenutka“ Majke Srebrenice za njega „samo još jedna politička organizacija, a nikako ne netko prema kome bi trebao imati debelu rezervu, pijetet i oprez kad govori“.

„To je minus-inteligentno“, nastavio je Milanović i dodao da je to priopćenje pisao „copywriter iz SDA ili iz mešihata“.

Za čelnika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića kazao je kako se „hvalio pred kamerama“ da stoji iza tih priopćenja.

O optužbama da je fašist koji se predstavlja kao demokrat Milanović je rekao da u tom slučaju jako dobro glumi proteklih 20 godina jer se u potpunosti ponaša i djeluje demokratski.

Išao je u Srebrenicu te se u Hrvatskoj borio za prava svih manjina, pa i bošnjačke čija su prava „ovdje na visokoj razini, neusporedivo veća nego prava hrvatskog naroda u BiH koji tamo nije manjina, nego konstitutivni narod“.

Kritizirao je i predstavljanje Hrvatske kao neprijateljske zemlje od dijela bošnjačkih političara, ponovivši kako je onda neuobičajeno da je 600 vojnika iz BiH „prodefiliralo“ na hrvatskim vojnim institucijama te da hrvatski kanaderi gase požare na područjima gdje žive Bošnjaci.

Hrvatska će sama odlučiti „kako odgovoriti na ove bezobrazne, seljačke, minus-inteligentne uvrede koje sluša svaki dan“, poručio je.

Govoreći o Koloni sjećanja u Vukovaru, Milanović je rekao da je donedavni bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović prošle godine stigao u taj grad „da bi provocirao Srbe“ i time „zapaprio Hrvatima“.

Predsjednik to smatra „vrlo pokvarenim“ te je kazao kako premijer Andrej Plenković nije reagirao, a on se „okrenuo i nije htio razgovarati“.

„Jer prepoznajem dobru namjeru i prepoznajem političke provokatore koji manipuliraju teškim ljudskim emocijama, Srebrenicom, to su loši ljudi“, nastavio je Milanović i zaključio kako je ta politika „propala“ na nedavnim izborima. SDA je na njima izgubila bošnjačko mjesto u Predsjedništvu.

Spomenik u Kupresu

Milanović je komentirao oskvrnuće spomen obilježja poginulim Vukovarcima nedaleko od Kupresa kod kojega je bio prije desetak dana.

Tamo je zapaljena hrvatska zastava, razbijeno je postolje u obliku križa te su razbacani vijenci i svijeće koji su tamo postavljeni u znak poštovanja prema poginulim hrvatskim braniteljima.

Predsjednik je rekao da će Hrvatska tražiti počinitelje koji „neka strepe“.

„Ozbiljno to mislim. Ne kao Izrael teroriste, mi tako ne djelujemo, mi ljude ne ubijamo, da bude vrlo jednostavno, ali neka se znoje. Stići će ih ruka pravde“, kazao je Milanović kojemu se „nekako čini da nisu Srbi“, s kojima se tamo ratovalo, ti koji su uništili spomenik.

„To je kukavički, ciganski. Ne romski, ciganski. Nasred visoravni, po noći, gdje nema nikoga, gdje i vukovi strahuju da ih netko straga ne napadne, doći to izrazbijati. Kukavički i bijedno. Mržnja, slabost, jad“, zaključio je Milanović.