Predsjednik Zoran Milanović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u utorak su održali radni sastanak na Hvaru na temu aktualne situacije u Bosni i Hercegovini i potrebe uspostave funkcionalne vlasti u toj državi, priopćeno je iz ureda predsjednika.

U priopćenju Milanovićevog ureda stoji da su dvojica čelnika razgovarala o odnosima BiH i Hrvatske te „posebno o potrebi uspostave funkcionalne i efikasne vlasti u BiH koja će osigurati ravnopravno sudjelovanje legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda“.

Dodik je „informirao“ Milanovića o razgovorima i procesima kojima se „pokušava riješiti institucionalna i politička kriza u BiH, pri čemu su se složili kako je to nužno kako zbog dobrobiti sva tri naroda u BiH, tako i zbog ubrzavanja europskih integracija BiH“, dodaje se.

U šturom priopćenju o sastanku zaključuje se kako Hrvatska „podržava i pozdravlja sve dogovore legitimnih političkih predstavnika triju naroda u BiH koji osiguravaju njihovu ravnopravnost, stabilnost BiH i njen europski put“.

Dodika, kojeg su u prvoj polovici mjeseca zastupnici Europskog parlamenta proglasili preprekom europskoj integraciji Bosne i Hercegovine, dan ranije je, nakon mjeseci sukoba sa središnjim vlastima BiH, rekao kako je vrijeme da se strasti u toj zemlji smire, sugerirajući time veću spremnost na suradnju.