Milan Grlović

Milan Grlović (Križevci, 10. listopada 1852. –Zagreb, 9. lipnja 1915.)

Hrvatski novinar i književnik. Potomak plemićke obitelji Gerloczy. Pučku školu polazio u rodnome gradu, a gimnaziju u Varaždinu. Godine 1868. objavio mu je Gj. Deželić prvi prozni tekst (Petar Veliki, u Dragoljubu),a 1870. u Varaždinskom je kazalištu izvedena njegova pošalica Cjelov(kao novinar poslije je mnogo pisao o kazalištu). Studirao je pravo u Pragu i u Beču, gdje se uključio u đačko društvo Velebit (uređivao 1874. istoimeni almanah, u kojem su priloge tiskali i H. Badalić, R. Jorgovanić, A. Palmović, S. Sakač i I. Milčetić).

Kada je izbio rusko-turski rat, pokrenuo je i uređivao prvi informativni tjednik u Hrvatskoj, Hrvatski svjetozor, »list za naše vrieme, obrazovanje i zabavu« (1877–78). Početkom 1885. na Strossmayerovu je preporuku stupio u uredništvo Pozora, a uređivao je i niz drugih publikacija (Obzor, Smotra, Prijatelj naroda, Ljetopis). Godine 1889. počeo je pisati uNarodnim novinama kao suradnik, 1909. imenovan je odgovornim urednikom, a 1. I. 1913. bio je umirovljen. – Nakon Lj. Gaja i uz M. Dežmana, Grlović je bio novinarski profesionalac s najdužim stažem.

Idejni je začetnik i poticatelj osnivanja profesionalne novinarske udruge u nas, Hrvatskoga novinarskoga društva, kojemu je 1910. postao prvim predsjednikom. Jedan je od utemeljitelja Društva hrvatskih književnika i njegova Novinarskog odsjeka, 1900. Pisao je pjesme, novele, podlistke, putopise i romane (Prometej, 1887), a prije smrti izašla mu je knjiga Moj život: pjesme i proza: 1874–1914. Prevodio je s njemačkoga, talijanskoga i ruskoga. Do danas je sačuvao vrijednost njegov Album zaslužnih Hrvata (I–III, 1898–1900).

prigorski.hr/lzmk.hr

foto: lzmk.hr

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

obljetnica.hrt.hr

Dragutin Bahun (Veliki Raven, 1. kolovoza 1933. – Zagreb, 25. lipnja 1993.)

Bio je hrvatski glumac, televizijski redatelj i scenarist. Pomoćnik režije i organizator u većem broju filmova. …

motoutrka

Matej Bunta: Križevačka moto utrka kroz povijest

Kao što to obično biva u povijesti najraniji podatci o počecima moto utrka u Križevcima …