Dogradonačelnik Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković u četvrtak je na konferenciji za novinare u Vukovaru upozorio da su srpska zajednica i njezini politički predstavnici na potpunoj margini društva, a osudio je i napad trojice mlađih Vukovaraca srpske nacionalnosti na mladića hrvatske nacionalnosti.

Vladu RH i druge mjerodavne institucije pozvao je da svojim autoritetom i instrumentima vlasti osiguraju nastavak procesa mirne reintegracije tog prostora na načelima Erdutskog sporazuma i drugih pravnih akata te da se dodatno unaprijede prava iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, kao i da se osigura poštovanje prava srpske nacionalne manjine koja su sada, kako tvrdi, teško narušena.

Milaković je pozvao i Ministarstvo uprave da izvršnim funkcijama manjinskih predstavnika “dade sadržaj ili da ih ukine” kako, dodaje on, “ne bi služili kao legitimacija o tobožnjem ostvarivanju prava srpske zajednice, a u praksi ovise o milosti gradonačelnika poput Ivana Penave ili župana Bore Grubišića”.

Penava je već na prvom budžetu smanjio financijska prava udrugama sa srpskim predznakom te ukinuo stipendije za 60 studenata iz Vukovara koji studiraju u Srbiji, a izmijenio je i gradski statut u duhu nepoštivanja odredbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, naveo je Milaković.

Požalio se i da je bio onemogućavan u obavljanju svojih dužnosti pa tako nije mogao nazočiti kolegijima koje je održavao gradonačelnik sa zamjenicima i pročelnicima, pročelnici mu nisu davali informacije koje je trebao znati, nije dobio niti resor koji bi vodio u dogovoru s gradonačelnikom iako su drugi zamjenici to dobili. Nije dobivao, kaže, ni pozive za sudjelovanje u protokolarnim zbivanjima.

Ocijenio je da su srpski politički predstavnici na potpunoj margini društva, a time i predstavnici njihove zajednice te da Srbi polako gube pozicije stečene i obećane u vrijeme mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Sad “kad je ta ravnopravnost osigurana” niti jedan pripadnik srpske nacionalne manjine nije direktor neke od gradski ustanova, izuzev dječjeg vrtića na srpskom jeziku i pismu, a isto je i u šest gradskih trgovački društava gdje nisu ni direktori, ni zamjenici ni članovi uprava te u Gradskoj upravi gdje niti jedan Srbin nije pročelnik. “Slična je situacija i u uredima državne uprave, a za nekoliko godina Srbi neće imati niti jednog suca na sudovima jer godinama nema zapošljavanja pripravnika”, kaže Milaković te ocjenjuje da su za takvo stanje djelomično odgovorni i predstavnici srpske zajednice koji o svemu šute “zbog viših stranačkih ili političkih interesa”.

Na pitanje novinara zašto o navedenim problemima nije ranije govorio, rekao je da kao član SDSS-a nije bio autonoman i da je poštivao hijerarhiju pa svakako, kaže, dijeli odgovornost zbog svoje pasivnosti.

Vukovarski dogradonačelnik Srđan Milaković izbačen je iz SDSS-a jer se, kao neovisni kandidat, kandidirao na posljednjim parlamentarnim izborima.

Na novinarski upit komentirao je i nedavni fizički napad trojice mlađih Vukovaraca srpske nacionalnosti na mladića hrvatske nacionalnosti u Vukovaru osudivši ga, no dodao je i da možda nije riječ samo o nacionalno motiviranom napadu, već možda i o huliganizmu jer pozna jednog od napadača i uvjeren je da ima policijski dosje.

(Hina)

fah