Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjim državljaninom Slovenije zbog sumnje u počinjenje četiri kaznena djela „Krivotvorenje novca“, od čega je jedno kazneno djelo ostalo u pokušaju.

Sumnja se da je neutvrđenog dana, na za sada neutvrđen način pribavio krivotvoreni novac u apoenima od 50 američkih dolara te je u ponedjeljak 22. ožujka 2021. godine između 12:22 i 12:30 sati, u mjenjačnici u Gajevoj ulici u Zagrebu, 48 takvih novčanica stavio u optjecaj. Naime, sumnja se da je zaposlenicu mjenjačnice doveo u zabludu da joj je predao iznos od 2400 američkih dolara, za što mu je ona, ne sumnjajući u valjanost deviznog novca, isplatila novčani iznos od 14.880 kuna.

Potom je, sumnja se istoga dana, sat vremena kasnije u mjenjačnici na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu prethodno pribavljeni krivotvoreni novac u apoenima od 50 američkih dolara također stavio u optjecaj kao pravi. Tada je, sumnja se, na identičan način zaposlenicu mjenjačnice doveo u zabludu i predao joj 40 takvih novčanica u ukupnom iznosu od 2000 američkih dolara. Ne sumnjajući u valjanost predanog joj novca isplatila mu je novčani iznos od 12.400 kuna s kojim se udaljio iz mjenjačnice.

Na kraju sumnja se, nekoliko minuta kasnije u mjenjačnici u Vlaškoj ulici u Zagrebu pokušao je staviti u optjecaj 40 krivotvorenih novčanica u apoenima od 50 američkih dolara. Naime, zaposlenika mjenjačnice tada je pokušao dovesti u zabludu na način da mu je predao krivotvorene novčanice u iznosu od 2000 američkih dolara.

Međutim, temeljem prikupljenih saznanja na terenu i učinkovitom suradnjom i komunikacijom s građanima, zagrebačka je policija posumnjala u moguće činjenje takvog kaznenog djela, te kroz redovan obilazak terena, obratila posebnu pozornost aktivnostima u gradu koje bi mogle biti povezane sa stavljanjem lažnih novčanica u optjecaj. Na taj način, usmjereni angažman policijskih službenika pokazao je rezultate jer im je u mjenjačnici u Vlaškoj, njihovu sumnju u valjanost novčanica potvrdio i sam zaposlenik u čijem se prostoru tada i nalazio “vlasnik” dolara.

Po dolasku policijskih službenika osumnjičeni im je dragovoljno predao još 47 krivotvorenih novčanica američkih dolara u apoenima od 50 dolara koje je posjedovao s ciljem da ih stavi u optjecaj kao prave. Dio tog krivotvorenog novca skrivao je u svojoj čarapi, a dio u okopojasnoj torbici.

Temeljem naloga suda obavljena je pretraga vozila osumnjičenog kojom prilikom je u istom pronađen određeni novčani iznos,a za koji se sumnja da potječe od izvršenih kaznenih djela.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava podnijeta nadležnom državnom odvjetništvu.