Nakon sastanka sindikalnih čelnika javnih službi s ministrima u Banskim dvorima u srijedu predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec istaknuo je kako je ponovno uspostavljena praksa da ministar financija sindikatima predstavi okvire za donošenje državnog proračuna za 2016. i projekciju za 2017. i 2018. te je dodao da su zadovoljni što su uvaženi kao socijalni partneri.

Zadovoljni smo što smo kao socijalni partneri uvaženi i ponovno za stolom kad se govori o važnim pitanjima. Otvorili smo sva reformska pitanja koja će se rješavati za mandata ove Vlade, rekao je Mihalinec novinarima nakon sastanka.

Istaknuo je da su spremni Vladi biti partneri i surađivati na svim pitanjima koja će poboljšati naš sustav te kako žele znati kamo reforma vodi i u čiju će se korist provoditi – građana korisnika, krupnog kapitala ili poboljšanja rada javnih i državnih službi.

Mihalinec je rekao kako su imali priliku vidjeti smjernice proračuna i da im je ministar financija objasnio okvire koje zadaje Europska unija o tome koliki bi proračun smio biti ove godine. O tome kako će se proračun odraziti na pojedine javne službe, pregovarat ćemo bude li trebalo. Ministar nije najavio rezove, nego samo nominalni iznos koliki bi proračun trebao biti, a o rezovima ste trebali pitati njega, rekao je Mihalinec novinarima.
Odgovarajući na novinarski upit, Mihalinec je rekao da će o aktiviranju sporazuma o povećanju osnovice za plaće na temelju rasta BDP-a Vlada razgovarati sa svim potpisnicima sporazuma te je dodao kako to uskoro očekuju.

Ako Vlada s time nema problema u provedbi, vjerujemo da će to učiniti prije donošenja proračuna, istaknuo je Mihalinec i dodao kako smatra da je Vlada imala dovoljno vremena da sa sindikatima zaključi razgovor o tome prije donošenja proračuna. Zasad o tome nismo razgovarali, rekao je.

Mihalinec je rekao kako Vlada želi obnoviti socijalno partnerstvo koje je za vrijeme prošle Vlade bilo ‘ubijeno’. “Željeli smo čuti koje se reforme žele provesti i hoćemo li u njima sudjelovati kao predstavnici radnika u javnim i državnim službama. Najavljene su reforme politike plaća, mogućnosti nagrađivanja boljih i kvalitetnijih i stvaranje uvjeta za uvođenje sustava ocjenjivanja unutar javnih službi. To je posao koji se radi godinama, ali ako se stvarno to želi provesti, treba početi odmah”, istaknuo je.

Svjedoci smo da su protekle vlade imale reformske inicijative u zadnjoj godini mandata, ali nijedna nije uspjela, rekao je Mihalinec. Također je rekao kako se zakonom o plaćama ne mogu regulirati dodatci na plaću jer su specifični za svaku službu i o njima treba posebno pregovarati i dogovarati se.

Predstavnici Vlade na sastanku su bili ministar financija Zdravko Marić, ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, ministar zdravlja Dario Nakić, ministrica rada i mirovinskoga sustava Nada Šikić, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Stipe Mamić i pomoćnik ministrice rada i mirovinskoga sustava Mario Bebić.
U sindikalnom izaslanstvu su bili čelnici Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, Sindikata lokalnih i državnih službenika i namještenika Boris Pleša, Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec, Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić, Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Ljubica Pilić i dr.

(Hina)

fah