Bivši podrum za ugljen u kojemu se, kako se vjeruje, skrivao veliki renesansni umjetnik Michelangelo da bi umaknuo gnjevnome papi, za javnost će biti otvoren 15. studenoga, objavio je u utorak muzej u Firenci.

Michelangelova “tajna soba” smještena je unutar Muzeja Medicijevih kapela, a zidove krase ugljenom iscrtane skice ljudskih figura koje se pripisuju Michelangelu.

Umjetnik je navodno ondje pronašao utočište 1530. godine, skrivajući se u tajnoj sobi od osvete Medicija nakon što su se vratili iz egzila, budući da ih je on izdao i podržao pobunu kojom su srušeni.

Mala prostorija, duga 10 metara, široka tri metra i visoka 2 i pol metra neko je vrijeme korištena za skladištenje ugljena. Otkrivena je za vrijeme radova obnove 1975. Smještena je ispod ‘Nove sakristije’, kompleksa monumentalne bazilike San Lorenza u Firenci.

Paolo Dal Poggetto, tadašnji ravnatelj Muzeja Medicijevih kapela mnoge je crteže pronađene na zidovima pripisao Michelangelu, premda su drugi u međuvremenu to osporili. I Dal Poggetto je vjerovao da se umjetnik sklonio u tajnu sobu nakon što se ogriješio o papu Klementa VII.

Među brojnim crtežima je i jedan koji bi mogao biti autoportret. Prikazuje pognut lik, koji bilježi teške mjesece provedene u prostoriji s jednim prozorom, u koju se ulazi kroz tajni ulaz.

Dosad široj javnosti nije bilo moguće fizički ući u Michelangelovu “tajnu sobu“. U posljednjih su nekoliko desetljeća samo stručnjaci za umjetnost i povremeni sretni gosti imali pristup malenoj ‘ćeliji’.

Male vođene grupe od četiri osobe od 15. studenoga moći će posjetiti sobu u trajanju od najviše 15 minuta. Ulaznice će stajati 20 eura po osobi, povrh 10 eura koliko se naplaćuje ulaz u glavni muzej.

“Ograničen broj posjetitelja po vremenskom intervalu uveli smo zbog potrebe da se izmjenjuju razdoblja izloženosti skica LED svjetlu s produljenim razdobljima mraka”, rekli su iz muzeja.

Prostoriji se pristupa skučenim i uskim stubištem, a tjedno će broj posjetitelja biti ograničen na 100 ljudi.