Prvi tjedan u kolovozu krenuo je završetkom toplinskog vala. Vrućine su popustile, no na zapadu je u ponedjeljak već bilo mjestimičnih olujnih nevremena, javljaju vijesti.hr.

Pritom je to samo uvod malo dugotrajnije pogoršanje koje nas glavninom očekuje tijekom utorka i srijede.

Najprije valja upozoriti na opasne vremenske pojave tijekom utorka. Naime, gotovo posvuda se mogu razviti jača grmljavinska nevremena s tučom, a očekuje se lokalno obilna oborina u obliku pljuskova. No, kiša će padati u nekoliko naleta, glavninom u noći i ujutro, zatim i navečer.

Povrh toga, atmosfera je vrlo nestabilna pa su na moru moguće i pijavice, a računajte da će najprije puhati jako i vrlo jako jugo, a zatim bura. U svakom slučaju, najbolje za izbjegavati plovidbu manjim brodicama.

Prvi val pogoršanja u obliku nevera proširit će se Jadranom u prvome dijelu utorka, a kiša će najintenzivnija biti na riječkom području te osobito u unutrašnjosti Dalmacije gdje će ponegdje, uglavnom u Imotskoj krajini, tlo natapati i čitavog dana. Malo mirnije bit će sredinom dana uz kraća sunčana razdoblja, ali ubrzo slijedi novi kišni val.

Najprije će se kiša, pljuskovi i grmljavina postupno proširiti na veći dio unutrašnjosti, a do večeri i na srednji i južni Jadran. Pritom će ti naleti kiše biti sve izraženiji i obilniji, osobito u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Upravo na zagrebačkom, karlovačkom i sisačkom području bi moglo biti najgore što se tiče bujičnih poplava jer se samo navečer očekuje 50-ak litara kiše po četvornome metru.

Danju osjetno svježije, najviše do 25-26 stupnjeva, dok će se 30-ice dohvatiti još samo na krajnjem istoku, možda i krajnjem jugu zemlje.