Metereolog amater i zaljubljenik u vremenske (ne)prilike Vrbovčanin Kristijan Spajić (38) referent je u zagrebačkom Gradskom poglavarstvu. Još kao dijete umjesto crtića više je volio gledati Milana Sijerkovića na televiziji ili slušati radio iščekujući vremensku prognozu svakog punog sata nakon vijesti.

Kristijan je rado izdvojio svoje dragocjeno vrijeme za intervju za Prigorski.hr.

Odakle ljubav prema meteorologiji?

Majka me je prvi puta ulovila kao petogodišnjaka u šetnji po snježnoj mećavi u gluho doba noći te taj događaj mogu nekako svrstati kao početak moje ljubavi prema vremenskim zbivanjima. Od tada pa do danas proučavanje i prognoziranje vremena te vođenje dnevnika o aktualnom vremenskom stanju moja je neizostavna svakodnevnica.

spajic2

Metereologija je strast i ljubav koju je teško objasniti pa mi često puta nije problem potegnuti i nekoliko sati vožnje samo da bih ugledao snijeg ili ulovio izraženu oluju.

Kako se napreduje u tom zvanju?

Vremenska prognoza je vrlo složena s mnogo čimbenika koje morate ukomponirati u gotovu cjelinu.Klima pa samim time i atmosferski događaji su pod stalnim oscilacijama i promjenama, stoga je i svaki dan neko novo učenje uz naravno osnovno poznavanje atmosfere in njenih procesa.

S vremenom sam da se tako izrazim nadmašio šturo i klasično iznošenje prognoze kakvo imamo svakodnevno u medijskom prostoru te sam odlučio biti precizniji i vremenskom razdoblju davanja same prognoze i u područjima za koje iznosim prognozu.

Pokušavam biti što temeljitiji sa što lokalnijom prognozom jer znam da svakodnevno mnogi ljudi ovisi o vremenu. Pokušavam biti sto temeljitiji iznoseći prognozu vremena kako na nekim radio postajama tako i mnogim javnim službama, organizatorima javnih događaja te neizostavno danas i na društvenim mrežama.

Kako biti dobar metereolog?

Recepta nema izuzev jedne stvari koja je vrlo bitna kako u svemu tako i meteorologiji a to je ljubav prema tome. Zna proći i nekoliko uzastopce neprospavanih noći kada je pred nama neka izražena promjena vremena. Nekad i više od 14 sati dnevno provedem proučavajući prognostičke modele.

Moja je obitelj već navikla da prilikom svakog nevremena vrijeme provodim ako ne na krovu kuće onda na nekom brežuljku da bih imao što bolji pogled. Svakodnevica jednog amatera meteorologa jest neizostavno proučavanje prognostičkih karata. Te karte izlaze svakodnevno četiri puta dnevno svaka sa svojom glavnom operacijom i još nekoliko desetaka podoperacija šta svakog dana treba ukomponirati u vremensku prognozu. Također vodim bilješke kroz svaki puni sat o aktualnim vremenskim zbivanjima.

spajic

Te podatke prikupljam na svojoj meteorološkoj postaji u Vrbovcu te šaljem u Državni meteorološki zavod kao njihov vanjski suradnik, a svrha slanja tih podataka jest kako bi se stekao šta bolji uvid u mikrolokacijsku klimu pojedinog područja prikupljajući podatke za duži period.

Istodobno odgovaram ponekad i na stotine privatnih upita svakodnevno, jer svakoga iz nekog razloga zanima kakvo nas vrijeme očekuje.

Koliko je prognoza vremena složen proces?

Prognoziranje vremena je zaista vrlo složen proces. Taj proces vam ne dopušta niti jedan dan da niste potpuno u tome. Ono što meni pričinjava još veći izazov i samim time i ljubav prema meteorologiji, jest što priroda naposljetku ima svoju posljednu riječ i na neki način me svakog dana nauči nešto novo pa često puta iznenadi, čak i šokira te kao rezultat toga moja prognoza bude da se tako izrazim manje precizna.

Prognoza vremene nije pogađanje vremena

Prognoza vremena nikako nije pogađanje vremena. To je znanost. Da biste bili što točniji, uz osnove meteorologije i čitanje karata, morate poznavati orografiju i karakter vremena  na nekom određenom prostoru pa bih tako kazao kako prognostički materijali (karte) imaju 40% udio u satavljanju prognoze, 30% meteorolog i čak 30% iskustvo tog istog meteorologa jer i klima ima često svoje šablone i pravila.

U Hrvatskoj imamo veliku klimatsku raznolikost šta iziskuje više proučavanja i izračuna, a naposljetku i više javna prostora za iznositi prognozu koje nažalost u našem medijskom prostoru nema dovoljno.

U dvije rečenice nemoguče je dati temeljitu prognozu za čitavu kopnenu unutrašnjost što za rezultat daje često opravdanu ljutnju pučanstva da prognoza nije bila točna.

Imate li još koji hobi izuzev praćenja vremena?

Naravno, neizostavan je sport (nogomet,tenis) i planinarenje koje me posebno privlači, Vremenski uvjeti jesu najekstremniji na planinama. Stoga koristim svaku priliku da slobodno vrijeme provedem u prirodi naravno koliko mi to dozvoljavaju obiteljske obaveze.

Kakvo će vrijeme biti za Uskrs?

Ova zima je primjerice nama zaljubljenicima u meteorologiju vrlo dosadna bez uzbudljivih vremenskih zbivanja, a takvo stabilno i sunčano te toplo vrijeme nastavit će se do sredine idućeg tjedna, što znači pregršt sunca te topline s temperaturama i preko 20 stupnjeva Celzijevih.

spajic3

Od srijede nam slijedi dugo iščekivana kiša često i obilna, napose na Jadranu da prekine ovu sada već vrlo izraženu sušu koja traje od studenoga. Uz kišu slijedi i izraženiji pad temperature s novim snijegom u višem gorju i nažalost voćara opasnost od mraza. Stoga kapute još ne spremajte.

A kakvo nas vrijeme očekuje za Uskrs bilo bi sada neozbiljno kazati jer je period predalek za ozbiljnije analize pošto se prognoza s velikim postotkom preciznosti daje za 72 sata unaprijed te umjerenim postotkom preciznosti 5 do 7 dana unaprijed. Sve iznad toga nije u domeni ozbiljnije meteorologije. Svakako ćete na vrijeme biti upoznati s prognozom za Uskrs.

I ekskluzivno samo za čitatelje Prigorskog kojega redovito pratim. Moguće je da pahulje vidimo čak i u nekim nizinama unutrašnjosti oko petka ili subote.