Najbolji svjetski nogometaš Lionel Messi (28) neće nastupiti na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru u kolovozu kako se ne bi previše opteretio tijekom ljeta jer ga u lipnju očekuje nastup na Copa Americi, izjavio je argentinski izbornik Gerardo Martino u ponedjeljak.

“Messi ima puno utakmica u Barceloni, a potom imamo i zahtjevno reprezentativno ljeto, jer nas čekaju Copa America, Olimpijske igre, a potom i još četiri utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Želim pobjeđivati, ali ne pod svaku cijenu, ne želim da mi igrači umru na terenu”, izjavio je Martino.

Na olimpijskom nogometnom turniru nastupaju igrači do 23 godine starosti uz maksimalno tri starija igrača.

Messi je osvojio zlatnu olimpijsku medalju na OI u Pekingu 2008. godine, no u dosadašnjoj karijeri još nikada nije bio prvak Južne Amerike. Dva je puta gubio u finalima, 2007. u Venezueli od Brazila (0-3), te prošle godine u Čileu od domaćina nakon 11-eraca (1-4).

Sljedeće godine će se u SAD-u održati izvanredna Copa America povodom obilježavanja 100-godišnjice održavanja prvog kontinentalnog natjecanja u Južnoj Americi na kojoj će sudjelovati 16 reprezentacija. Bit će to možda i posljednja prilika za Messija da osvoji to natjecanje, jer će se sljedeća Copa održati 2019. u Brazilu, a tada će Messi već imati 32 godine.
(Hina)

fah