Meso je pojeftinilo oko 10 posto diljem svijeta. Posljedica je to pandemije koronavirusa, ali i svinjske kuge. Pad cijene bilježi i Hrvatska ponajviše zbog velikog uvoza iz zemalja Europske unije.

Osim proizvođačima mesa, uvoz radi probleme i povrćarima. Istovremeno, očekuje se veliko poskupljenje krumpira.

U vrijeme pandemije koronavirusa, na nesreću proizvođača, a na sreću potrošača, meso nikad jeftinije. Zbog viska mesa u razvijenim zemljama Unije, meso se po nižoj cijeni prodaje državama kojima nedostaje, poput Hrvatskoj.

Najveći pad cijene ima piletina, 12 posto, slijedi svinjetina s padom od 9 cijelih 2 i junetina s padom od 4 cijela 1 posto. Stručnjaci napominju da je za pojeftinjenja svinjskog mesa i dalje najveći krivac afrička svinjska kuga i da domaća proizvodnja ne može opstati bez pomoći države.

”Država mora intervenirati, poticati poljoprivrednike kako bi se konačno došlo do samodostatnosti mesom. Dati im financijsku potporu i javno govoriti o tome da bi kupci trebali dati prednost domaćem mesu”, izjavio je Igor Miljak, dopredsjednik HGK-ove grupacije za crveno meso.

No, pojeftinjuje samo meso, nego i povrće. Zbog robe iz uvoza, cijena mu je i do 20 posto niza. No to ne vrijedi za krumpir koji će od sljedeće jeseni poskupjeti i do 50 posto.

”Ne smije prema direktivi EU koristiti dosadašnje preparate protiv klijanja krumpira i zbog toga ćemo imati po 50 lipa veće troškove proizvodnje na svakih nekoliko kilograma kod robe koja se skladišti. A skladištimo 70 posto krumpira”, kazao je Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.