U organizaciji Grada ÄurÄevca, TuristiÄke zajednice i PÄelarske udruge Bagrem na Trgu sv. Jurja održan je 17. ÄurÄeveÄki medveni den.
Prisutne je pozdravio gradonaÄelnik Hrvoje JanÄi posebno istaknuvÅ”i kako ÄurÄevac, ali i cijela Podravina ima veliki broj pÄelara koji okupljeni u klaster kroz zajedniÄki nastup lakÅ”e plasiraju svoje proizvode na tržiÅ”te.
– Osim udruge i klastera tu je i naÅ”a oznaka Kvaliteta Podravine koja okuplja proizvoÄaÄe kroz zajedniÄki brend Podravinoteke. Mislim da Äemo svi uživati u proizvodima koji se ovdje prezentiraju, jer domaÄi proizvodi su straÅ”no bitni za razvoj naÅ”ega kraja. ÄurÄevaÄki kraj je posebno pogodan za pÄelarenje, te Grad u suradnji s udrugom priprema nekoliko projekata za prijavu na natjeÄaje EU koji su u najavi kao Å”to je projekt punionice. PokuÅ”avamo okupiti pÄelare u Å”to veÄem broju da bi oni zajedno proizveli Å”to viÅ”e domaÄeg meda koji Äe se promovirati naÅ” kraj, ovu naÅ”u prirodu i cijelu zajednicu. Želim se zahvaliti i Äestitati svima koji su sudjelovali u organizaciji ā rekao je gradonaÄelnik Hrvoje JanÄi.
Pozdravima se pridružio i predsjednik PÄelarske udruge Bagrem predsjednik Mario Rogoz naglasio je kako su pÄele ugrožene, a vrlo su važne za održavanje eko sustava i zdravlja prirode, ali i ljudi. Stoga je zamolio da se kod prskanja pripazi na pÄele.
– Zahvaljujem se svim organizatorima i suorganizatorima, te svim pÄelarima koji su se iznimno potrudili i uredili Å”tandove kako bi svi zajedno proslavili njihov dan – rekao je Rogoz.
Ovu medenu manifestaciju sveÄano je otvorio predsjednik Gradskog vijeÄa Željko LackoviÄ uz pomoÄ vrtiÄaraca iz MaslaÄka koji su pripremili prigodni program.
– Med kao proizvod koji nastaje trudom i radom brojnih pÄela je dokaz da se mogu napraviti velike stvari u prirodi tako i u druÅ”tvu. Ove naÅ”e pÄelice, naÅ”a djeca su zalog buduÄnosti i dokaz da mi ovdje znamo živjeti i privreÄivati. Grad ÄurÄevac Äe pokrenuti jedan veliki projekt kojemu je cilj da svi znaju gdje je Podravina, a ne da nas stalno mijeÅ”aju sa Slavonijom i Zagorjem. Podravina su svakako i naÅ”i vrijedni pÄelari i Udruga Bagrem, stoga im svima zajedno Äestitam na organizaciji 17. Medvenog dena i proglaÅ”avam ih otvorenim – rekao je LackoviÄ.
Prijateljski ugoÄaj i lijepo vrijeme okupilo je veliki broj posjetitelja na izložbeno-prodajni dio manifestacije gdje je viÅ”e od 35 izlagaÄa predstavilo svoje pÄelarske proizvode, kolaÄe i rukotvorine, a za veselu atmosferu pobrinuo se TamburaÅ”ki sastav Frontmeni.
Tradicija i ovogodiÅ”njeg ÄurÄeveÄkog medvenog dena bio je gastro kutak gdje su graÄani mogli uživati u medenom doruÄku, a za medeni doruÄak pobrinuli su se uÄenici Strukovne Å”kole ÄurÄevac. U sklopu Medvenog dena prikazan je pÄelarski pribor, te je prezentirano medonosno bilje i drveÄe.
U izboru za najpÄelicu, najpÄelicom je proglaÅ”ena Tena PerokoviÄ dok je drugo mjesto osvojila Marija ŽupaniÄ, a najmanjom pÄelicom proglaÅ”ena je Elena GlaviniÄ.
Grad ÄurÄevac je u sklopu manifestacije joÅ” jednom predstavio projekt Podravinoteke preko kojeg se promoviraju domaÄi proizvodi i to putem oznake Kvaliteta Podravine. Podravinotekom se želi potaknuti lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva da se aktivnije promoviraju.
Krenulo se s brendiranjem domaÄih proizvoda, a naÅ”e je podruÄje prepoznatljivo po kvalitetnim vinima, mlijeÄnim proizvodima, sirevima i suhomesnatim delicijama, vrhunskim ekoloÅ”kim medom, voÄnim vina i brojnim drugim podravskim proizvodima vrijednih poljoprivrednika.
Na kraju programa održana je sveÄana dodjela priznanja pÄelarima. Za 16 uzoraka meda dodijeljeno je 6 zlatnih, 8 srebrnih i dvije bronÄane medalje, a zlatnim Å”ampionom izložbe proglaÅ”en je kestenov med Igora Makara.
Popodnevni sati rezervirani su za struÄna predavanja za pÄelare. Tako Äe struÄnjaci u svom podruÄju održati predavanja oĀ kvaliteti i ocjenjivanju kvalitete meda iĀ ostalih proizvoda, o suvremenim tehnoloÅ”kim mjerama uzgoja pÄela, o poslovnom udruživanju pÄelara, brendiranju proizvoda te o plasiranju proizvoda na tržiÅ”te.