Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik i saveznik predsjednika Vladimira Putina, rekao je u ponedjeljak da kontinuirana zapadna opskrba Kijeva oružjem predstavlja opasnost od globalne nuklearne katastrofe, čime je ponovio svoju prijetnju nuklearnim ratom zbog Ukrajine.

Apokaliptična retorika Dmitrija Medvedeva smatra se pokušajem odvraćanja vojnog saveza NATO-a predvođenog SAD-om i zapadnih saveznika Kijeva od još većeg uključivanja u rat koji traje nešto više od godinu dana i koji je Moskvi donio neuspjehe na bojnom polju.

Posljednje izjave zamjenika predsjedavajućeg moćnog Putinovog Vijeća za sigurnost, uslijedile su nakon prošlotjednog Putinovog nuklearnog upozorenja i njegovih izjava u nedjelju po kojima se konfrontacija Moskve sa Zapadom smatra egzistencijalnom borbom za opstanak Rusije i ruskog naroda.

“Naravno, upumpavanje oružja može se nastaviti…i spriječiti svaku mogućnost oživljavanja pregovora”, rekao je Medvedev, objavio je ruski dnevni list Izvestija.

“Naši neprijatelji rade upravo to, ne žele shvatiti da će njihovi ciljevi sigurno dovesti do totalnog fijaska. Gubitka za sve. Kolapsa. Apokalipse. Gdje ćete stoljećima zaboravljati na svoj nekadašnji život, sve dok ruševine ne prestanu emitirati radijaciju”, rekao je Medvedev.

Govoreći na marginama Vijeća UN-a za ljudska prava u Ženevi, francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna odbacila je njegove izjave kao “zapaljivu retoriku”.

“Gospodin Medvedev nas je nažalost navikao na neodgovorne, nečuvene izjave koje ni na koji način ne odražavaju stvarnost…Ovo je zapaljiva retorika bez koje bismo rado bili”, rekla je Colonna.