Međunarodna znanstvena konferencija socijalnog rada TiSSA, prvi puta se održava u Hrvatskoj, u Osijeku, u partnerstvu s osječkim Pravnim fakultetom, trajat će od 25. do 30. kolovoza, a glavna tema bit će “Socijalni rad i ljudska prava: zastupanje glasova koji su ometani”.

Konferencija je, kako su najavili organizatori, usmjerena na raspravu o praksi ljudskih prava u socijalnom radu koja mogu djelovati kao instrument kojim se ide dalje od empatije i reda, te nude platformu za zagovaranje onih za koje se ne smatra da imaju pravo glasa.

“S obzirom na svijet suočen s višestrukim krizama, socijalni rad je bio pred izazovom da radikalizira svoju poziciju prakse ljudskih prava. Ovaj izazov razotkriva sučelje između socijalnog rada i pravnih sustava i stoga potiče istraživanja i praksu socijalnog rada da kritički gledaju na pravo kao referentni okvir”, kažu organizatori konferencije.

S jedne strane, objašnjavaju, zakon može biti poluga socijalne pravde, dok se s druge strane uvođenje zakona može samo fokusirati na uspostavu reda, očuvanje struktura moći, protiveći se poštivanju različitosti i osnovnoj ljudskosti.

“To ukazuje da se socijalni rad ne može promatrati samo kao provoditelj zakonskih pravila, ili da se pozivanje na ljudska prava može svesti na slušanje glasa takozvanih dobrih (otpornih) građana”, ističu.

Budući da je nekoliko pravnih sustava – poput zaštite djece, opće dobrobiti, kaznenog pravosuđa – vitalni dio klijentovog društvenog okruženja kao i društva, kažu kako socijalni rad ima dužnost pristupiti ljudskim pravima kao poluzi za uvođenje “remetilačkih” glasova. Ljudska prava mogu djelovati kao instrument kojim se ide dalje od empatije i reda, te nude platformu za zagovaranje onih za koje se ne smatra da imaju pravo glasa ili čiji glas remeti status quo. Navedeni primjeri su glasovi beskućnika, osoba s invaliditetom, izbjeglica, zatvorenika itd.

Kako bi odgovorila na taj izazov, TiSSA poziva stručnjake iz akademskog istraživanja socijalnog rada, profesionalnih područja i politike na konferenciju kako bi raspravljali o razvoju istraživanja i prakse socijalnog rada kao zagovornika za uvođenje disruptivnih glasova.

Međunarodna akademija “Social Work & Society” (TiSSA) neovisna je zajednica europskih sveučilišta, instituta i organizacija. Osnovana je 2002. kao rezultat europskog TEMPUS-TACIS-projekta na inicijativu prof. dr. Hans-Uwe Otto (Sveučilište Bielefeld, Njemačka), doc. dr. Olga Borodkina (Državno sveučilište St. Petersburg, Rusija), prof. dr. Walter Lorenz (Free University of Bolzano, Italija) i prof. dr. John Harris (University of Warwick, Great Britain).

Cilj je unaprijediti i promicati međunarodni znanstveni i stručni diskurs o socijalnom radu i njegovom odnosu prema društvu.