Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec u sklopu projektu “Nova optika 65+” održalo je Međunarodnu konferenciju s inozemnim partnerima. Gosti su nedavno bili domaćini Vrbovčanima na jednom od studijskih putovanja koje je održano u Njemačkoj u gradu Rudolstadt, u pokrajini Thüringen.

Jelena Mucko , ravnateljica Gradskog društva ističe:
-Međunarodna konferencija je održana u svrhu razmjene iskustva od strane partnera iz Njemačke. Istodobno bila je to i prezentacija primjera dobre prakse iz područja svoga rada. Naše partnere su predstavljale gospođa Antje Hedwig i gospođa Josephin Fiedler.

Naziv institucije je AWO Senioreinrichtung Rudolstad, smještena je u istoimenom gradu u pokrajini Thüringen. Sam grad ima oko 25000 stanovnika dok sa širom okolicom broji oko 102000 stanovnika te je jako poznat kao i cijela pokrajina po izradi ukrasa i puzli od specijalnog prešanog kamena koji se naziva „Ankersteine“ kao i po mnogim dvorcima.

AWO je skraćenica te djeluju kao udruga s ciljem pružanja socijalnih usluga u zajednici i poboljšanja kvalitete života starijih osoba. Instititucija na nivou cijele Njemačke zapošljava oko 230000 ljudi. Dio djelovanja je usmjeren i na vrtiće, škole te podupiru razne udruge kroz aktivnosti pomoći najpotrebitijim.

Također su inicijatori te su prisutni u raznim grupama podrške i samopomoći. U instituciji AWO koja djeluje kao GmbH što bi na hrvatskom jeziku značilo d.o.o., u samom Rudolstadtu zaposleno je 555 osoba koje brinu o 152 osobe koje su kod njih smještene. U sklopu svog poslovanja također imaju 3 vrtića, jednu školi, dva doma za starije osobe.

Osobitu vrijednost njihovoj instituciji daju stambene zajednice, odnosno stanovi koji se nalaze odmah pokraj doma te time tvore jednu cjelinu te su namijenjeni starijim osobama koje su još vitalne te žive samostalno uz svakodnevni obilazak njegovatelja iz institucije kako bi se pobrinuli da su „stanari“ dobrog psihofizičkog stanja.

-Najvažnije što nas je i fasciniralo i što je bio povod studijskog putovanja u Rudolstadt su alpake koje AWO koristi u tjednim terapijama i radu sa starijim osobama. Kako su nam predstavnici AWO-a objasnili, u što smo se i sami prilikom posjeta uvjerili, bilo je pozitivno djelovanje alpaka na psihičko stanje smještenih korisnika. Kako su nam i objasnili, izazivaju „hormon sreće“ čime je uočeno i dokazano da se kroz niz terapija psihofizičko stanje svih osoba u doticaju s alpakama poboljšava čime su više uključeni u dnevne aktivnosti te samim time i u zajednicu – rekla je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec.

Saznali smo da su Vrbovčani prvi gosti/partneri koji su iskazali zanimanje za njihov rad i prva studijska grupa koja ih je posjetila.

Njemačka FB_IMG_1659010619753