Međimurski Stožer civilne zaštite traži strože mjere u županiji

5. studenoga 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Međimurski Stožer civilne zaštite traži strože mjere u županiji


Stožer civilne zaštite Međimurske županije od nacionalnog Stožera traži strože mjere zbog kontinuiranog povećanja broja zaraženih na području županije, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u Čakovcu.

Lidija Vrbanec Megla, epidemiologinja iz međimurskog županijskog Zavoda za javno zdravstvo, naglasila je da se bilježi kontinuirani dnevni porast broja oboljelih pa ih je jučer bilo 192.

„Nama se sedmodnevna incidencija od 27. listopada  povećala s 256 na 781 na 100 tisuća stanovnika, odnosno 14-dnevna sa 732 na 1258 zaraženih“, rekla je Vrbanec Megla.

Stožer civilne zaštite_press (9)

Dodala je da je u Međimurju, od 19. listopada, umrlo 18 osoba zaraženih koronavirusom, a samo u posljednjih pet dana njih 14. Prosječna dob umrlih je 81 godinu.  U domovima za starije na području Međimurske županije zaražena su 84 korisnika.

Trenutno je aktivnih 1018 slučajeva zaraze. Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec, Tomislav Novinšćak, izvijestio je da trenutno imaju 57 pozitivnih pacijenata, od kojih je šest na respiratoru.

„Imamo i 2,7 posto pozitivnih djelatnika, čime za sada još uvijek samouvjereno možemo govoriti da je zdravstveni sustav žilav, snažan i da ćemo to sigurno prebroditi“, izjavio je Novinšćak.

Joško Smilović, predsjednik Stručnog vijeća Županijske bolnice Čakovec, dodao je da zauzetost kapaciteta bolnice COVID infekcijom zahtjeva da se obustave svi operativni zahvati osim hitnih.

„Stručno vijeće sve pacijente čije zdravstveno stanje nije hitno, koji nisu onkološki pacijenti i čije nezbrinjavanje ne bi trebalo uzrokovati pogoršanje njihovog zdravstvenog stanja, umoljava da ne dolaze u bolnicu, a liječnici i drugo zdravstveno osoblje će se potruditi da se, kada se situacija smiri, svi oni na adekvatan način liječe“, rekao je Smilović.

Međimurski župan Matija Posavec naglasio je da „brojke nisu sjajne, ali mjesta panici nema“ te da je u ovome trenutku zdravstveni sustav održiv.

korona međimurje (7)

„Uspjeli smo na tržištu naći još dva respiratora koja će Međimurska županija kupiti za Županijsku bolnicu Čakovec. U ovome trenutku ih je dovoljno, ali ne znamo što će biti sutra ili za nekoliko dana“, izjavio je Posavec.

Načelnik međimurskog Stožera civilne zaštite Josip Grivec najavio je da se od nacionalnog Stožera traži ograničavanje okupljanja na 20 osoba, osim za vjerska i okupljanja na kulturnim događanjima gdje bi ograničenje bilo 50 osoba.

Sportske aktivnosti bi bile zaustavljene osim ako se ne radi o višem rangu natjecanja.

(Hina)

Facebook Comments