Međimurski župan Matija Posavec najavio je u utorak, u povodu izmjena dvaju zdravstvenih zakona koje su nedavno usvojene u Hrvatskom saboru, da će tražiti ocjenu ustavnosti odredbe o centralizaciji općih bolnica.

Posavec je na konferenciji za novinare naglasio kako izmjene zakona sadrže i neke dobre elemente, poput jačanja primarne zdravstvene zaštite, no potpuno pogrešnim smatra centralizaciju općih bolnica.

„U inat pogrešnim odlukama i nečijoj želji da se preuzmu osnivačka prava naše bolnice, mi ćemo nastaviti sa snažnim investicijskim ciklusom u naš zdravstveni sustav, s obnovom naših odjela i zgrada, nabavkom opreme i ulaganjima u liječnički kadar”, rekao je Posavec.

Poručio je da, dok god je župan, neće pristati na pokušaj ukidanja odjela, zaustavljanja investicija ili intervencija u organizaciju zdravstvenog sustava.

Međimurska županija će odredbu o centralizaciji bolnica uputiti na ocjenu ustavnosti jer smatra da je u suprotnosti sa člankom Ustava koji određuje da županije u svom krugu djelovanja obavljaju poslove koji se odnose na zdravstvo i razvoj mreže zdravstvenih ustanova.

Konferenciji su prisustvovale SDP-ove saborske zastupnice Boška Ban Vlahek i Andreja Marić, koja je rekla da izmjene zakona neće riješiti ključne probleme u zdravstvu, kao što su neuređenost sustava, loše upravljanje, kadrovska devastacija, rastući dugovi, loši ishodi liječenja, nedostatak prevencije i edukacije građana, te administrativna preopterećenost.

Ban Vlahek je podsjetila na amandmane kojima su tražile da se Međimurskoj županiji ostave osnivačka prava nad bolnicom budući da je riječ o jedinoj sekundarnoj zdravstvenoj ustanovi u Međimurju, no oni su odbijeni.

Prozvala je saborskog zastupnika Dražena Srpaka (HDZ) koji je podržao centralizaciju sustava, ustvrdivši da mu je “bitnija stranačka pripadnost nego borba za naše Međimurje”.

“Izražavam žaljenje što je među tih 77 zastupnika i Veljko Kajtazi, vječiti borac za naše Međimurje, koji je također dignuo ruku protiv naše bolnice i jednim potezom je predao upravljačkoj strukturi države”, kaže Ban Vlahek.