Prema podacima konsolidiranih proračuna hrvatskih županija za 2019. godinu, s udjelom od 5,67 posto te 528,25 kuna po stanovniku, Međimurska županija je i te godine među vodećima po povučenim sredstvima iz EU fondova. Ovakvi podaci su očekivani jer se posljednjih godina doista radilo i gradilo.

Obnova škola, školskih dvorana, učeničkih i studentskih domova, poduzetničkih inkubatora, obnova paviljona bolnice, rekonstrukcija bolničkih odjela, obnova zapuštenih objekata na prostoru bivše vojarne i pretvaranja u znanstvene i obrazovne centre, izgradnja centara za posjetitelje prirodne baštine… a uskoro se završava projekt fortifikacije Starog grada Zrinskih u Čakovcu, najveće ulaganje u kulturnu baštinu Međimurja.

Svemu tome još treba dodati i projekte po općinama i gradovima pa je ukupni iznos iskorištenih sredstava iz EU fondova i veći.

– Cijelo vrijeme misao vodilja nam je da potrebe za infrastrukturnim projektima zadovoljimo prijavama na natječaje za EU fondove, dok izvorni prihod proračuna Međimurske županije usmjerimo prema građanima kroz modele financiranog prijevoza za učenike, stipendije za učenike, potpore učenicima, umirovljenicima, poduzetnicima i poljoprivrednicima – poručio je Matija Posavec, međimurski župan.