Međimurska županija izdvojit će 37.600 eura za sufinanciranje stipendija za 94 učenika koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zanimanja, a sporazum o sufinanciranju u četvrtak su potpisali župan Matija Posavec i predsjednik Obrtničke komore Međimurja Dražen Novak.

Riječ je o stipendijama u školskoj godini 2023./24. koje će Obrtnička komora, sukladno potpisanom sporazumu, isplatiti stipendistima i to u jednokratnom pojedinačnom iznosu od 800 eura. Polovica pojedinačnog iznosa osigurana je u županijskom proračunu, a drugu polovicu sufinanciraju općine i gradovi u kojima učenici žive, objavila je Međimurska županija.

Ovo je jedan od jedinstvenih primjera potpore u području obrazovanja u Hrvatskoj, koji Međimurska županija provodi od 2003. godine, a danas su u model sufinanciranja stipendija uključeni međimurski gradovi i općine.

„S obzirom na sjajne rezultate tog modela koji se pozitivno održavaju na domaćem tržištu rada, raduje nas izniman porast interesa među učenicima za ovu vrstu stipendije. Tijekom deset godina provođenja ove jedinstvene mjere u Hrvatskoj, više od 500 učenica i učenika steklo je zvanja u obrtništvu, u što je uloženo oko pola milijuna eura” rekao je župan Posavec.

Dodao je da je međimursko gospodarstvo zahvaljujući tom modelu osnaženo kvalitetnim domaćim kadrom.

Dražen Novak naglasio je da je ulaganje u obrtništvo ulaganje u stabilnost gospodarstva te da se ovakvim, konkretnim koracima u populariziranju obrazovanja za deficitarna obrtnička zvanja, osigurava opstanak mnogih obrta, odnosno zanata u Međimurju.