Međimurska županija domaćin je trodnevne konferencije o dronovima i protudronskoj opremi, prve takve na sjeveru Hrvatske, koja se održava pod nazivom CUAV, UAV & ROBOTICS Show 2023., a na njoj izlagači iz Europe, daleke Azije i šire predstavljaju sustave i tehnologije.

Konferenciju je otvorio župan Matija Posavec, koji je istaknuo da će, ako već nije, primjena dronova biti naša svakodnevica jer se njima koriste privatne osobe, a ne samo institucije.

„Konferencija u Čakovcu, koji će tri dana biti sjedište informacija i strategije razvoja bespilotnih letjelica, koja je vezana uz dronove nije slučajna. Rezultat je naše otvorenosti i suradnje s drugim regijama, državama i veleposlanstvima, rezultat je svih onih nagrada koje smo dobili i vrijednosti kojima pozicioniramo naše Međimurje u Hrvatskoj, Europi i cijelom svijetu”, rekao je Posavec.

„To je za nas prvi put, nikada dosad ovakva manifestacija nije bila na sjeveru Hrvatske ili u Međimurju. Ako se pokažemo kao dobri domaćini, sasvim sigurno ćemo otvoriti mnoga vrata”, zaključio je.

Čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini istaknula je da su u gradu ponosni što se uz Dane grada, koji počinju u četvrtak, održava ta konferencija kroz koju se “otvara prostor u budućnost”. Dodala je kako vjeruje da će Čakovec to iskoristiti za dobre svrhe.

dronovi

U posjetu čakovečkom HGSS-u

Uoči otvorenja konferencije, župan Posavec i gradonačelnica Cividini obišli su zajedno s veleposlanikom Države Izraela Garyjem Korenom i veleposlanikom Velike Britanije u Hrvatskoj Simonom Thomasom Hrvatsku gorsku službu spašavanja – Stanicu Čakovec, a tom su prigodom gosti izrazili oduševljenje onime što su vidjeli i svojim sudjelovanjem na konferenciji.

„Dronovi su danas jedna od najbrže rastućih i možda i najznačajnijih industrija koja obuhvaća sve sfere našeg života. Vidimo da je primjena dronova u svim područjima sve veća, čak i do dostave naših paketa ili hrane koju naručujemo, i to je trend koji će biti sve zastupljeniji u našim životima”, rekao je Thomas.

Veleposlanik Koren izrazio je zadovoljstvo što su na toj manifestaciji i izraelske tvrtke.

„Ovo je izvrsna prilika da se predstave nove tehnologije i uvjeren sam da će se nastaviti suradnja izraelskih i hrvatskih tvrtki u napretku cijele industrije dronova, koja je vrlo značajna i važna u svijetu”, istaknuo je Koren.

Konferencija je namijenjena stručnjacima u hitnim službama, agencijama za provođenje zakona, vojsci i proizvođačima specijaliziranim za zaštitu kritične infrastrukture, upravljanje krizama, sigurnost, upravljanje rizicima, autonomne sustave i tehnologiju.

Od srijede do petka u Razvojno-edukacijskom centru za metalsku industriju – Metalska jezgra i Zračnoj luci Čakovec održat će se atraktivne demonstracije dronova i protudronske opreme iz mnogih zemalja svijeta.