Međimurska županija aktivno se uključila u akciju pomoći stanovnicima Ukrajine, a radi što kvalitetnije i brže organizacije pomoći, u Velikoj vijećnici Međimurske županije održan je sastanak Stožera civilne zaštite Međimurske županije s gradonačelnicima, načelnicima i Gradskim društvom Crvenog križa Čakovec na kojem su dogovoreni daljnji koraci pružanja pomoći.

Mole se građani da doniraju samo potrepštine s popisa i dostave ih u svoj grad/općinu

Pozivaju se građani da se uključe u prikupljanje pomoći za izbjeglo i raseljeno stanovništvo uslijed ukrajinske krize nabavkom strogo ciljanih sljedećih potrepština: gotova konzervirana hrana, slane i slatke grickalice/slatkiši, mliječni namazi, mesni namazi, flaširana voda/sokovi, brašno/riža/kaša/šećer, tjestenina, ulje/ocat, trajno mlijeko, dječja hrana, pahuljice, Čokolino, higijenski ulošci, pasta za zube, četkica za zube, gelovi za tuširanje/šampon, dezodorans u spreju/sticku, toaletni papir/maramice, pelene/vlažne maramice, dječja odjeća i obuća, papuče/odjeća, obuća za ženske osobe (veličine: 36-44).

– Molimo građane koji se žele uključiti u prikupljanje pomoći da doniraju čistu odjeću koja nije potrgana i koja je odmah spremna za korištenje, primjerena godišnjem dobu. Preporuka je odjeću sortirati prema spolu i veličini u zasebne vrećice na koje je potrebno napisati kome je namijenjena, npr. ženska osoba, vel. 39/M, radi lakše i brže raspodjele osobama u izbjeglištvu. Prikupljenu pomoć molimo da dostavite na području svojeg grada ili općine – poručili su.

Također, građani koji žele ponuditi smještaj izbjeglom stanovništvu koje će stići u Hrvatsku, moraju se javiti svojim gradovima ili općinama kako bi ih se stavilo u evidenciju potencijalnih privremenih smještaja. Pozivamo građane koji mogu ponuditi svoje vikendice, kuće za odmor ili prazne kuće za privremeni smještaj da kontaktiraju općine i gradove, a pritom je važno da smještaj ima sanitarni čvor i kuhinju.

U slučaju bilo kakvih dodatnih pitanja građani mogu kontaktirati Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec na kontakt broj 040/395-248.