Međimurski župan Matija Posavec potpisao je u ponedjeljak ugovore o radovima na 200 tisuća eura vrijednoj sanaciji Osnovne škole Goričan i područnih škola Sivica i Palinovec, poručivši da žele škole prilagoditi uvjetima 21. stoljeća.

Ugovore s tvrtkom Tekeli projekt inženjering, župan je potpisao u Sivici, pojasnivši da su određena oštećenja na školskim zgradama nastala i nakon potresa prije dvije godine.

“Preko Fonda solidarnosti prijavili smo izvođenje radova na strateškoj sanaciji u tri škole. Prijava je uspješno prošla i vrijednost sve tri investicije samo u ovom projektu je oko 1,5 milijuna kuna, odnosno 200 tisuća eura”, kazao je Posavec.

Naglasio je da je rok kratak te da izvođači moraju obaviti sanaciju u narednih mjesec dana.

U školskim zgradama će se po riječima direktora izvođača Igora Tekelija mijenjati nosiva konstrukcija stropova i obojati zidovi, dok će se u OŠ Goričan obaviti većinom statička sanacija pukotina nastalih uslijed potresa.

Župan Posavec naglasio je da Međimurska županija želi maksimalno iskoristiti svaku šansu svakog natječaja, domaćeg ili međunarodnog, da obrazovne ustanove prilagodi uvjetima 21. stoljeća.

“Prošli smo tjedan prijavili osam naših projekata vezanih uz energetsku obnovu za sedam osnovnih i veliku obnovu Gospodarske škole, a preko Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport pripremili smo projektnu dokumentaciju za adaptaciju, dogradnju ili izgradnju, škola ili sportskih dvorana, za 15-ak što osnovnih, što srednjih škola”, naglasio je Posavec.

Namjera im je sve osnovne i srednje škole kojima je osnivač Županija u građevinskom dijelu prilagoditi jednosmijenskoj nastavi.