Matematič izračunao: ‘Sav koronavirus iz svijeta stao bi u jednu limenku Coca-Cole’

10. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Zanimljivosti Matematič izračunao: ‘Sav koronavirus iz svijeta stao bi u jednu limenku Coca-Cole’

Pixabay


Sav koronavirus koji trenutno kruži svijetom lako bi stao u jednu limenku Coca-Cole, izračunao je britanski matematičar i pokazao koliki problem može izazvati nešto toliko maleno.

Kombinirajući svjetske podatke o broju novozaraženih i procjene količine virusa po osobi, matematičar sa sveučilišta u Bathu zaključio je da je u svijetu oko dva kvintilijuna čestica koronavirusa, odnosno oko dvije milijarde milijardi.

Uračunavši veličinu koronavirusa, prosječno oko 100 nanometara, Yates je potom izračunao ukupan volumen virusa.

Čak i kad se uračunaji šiljati proteini virusa i činjenica da bi njegov okrugli oblik ostavio prostora između čestica, ukupan volumen i dalje je manji od limenke od 3 decilitra Coca-Cole.

“Nevjerojatno je kad se razmišlja da su svi problemi, kaos, teškoće i gubici života proteklih godina rezultat nečega što stane u dva gutljaja“, priopćio je Yates.

Dosad je od covida-19 umrlo 2,34 milijuna ljudi, a od početka pandemije bilo je 107 milijuna potvrđenih slučajeva zaraze. (Hina)

Facebook Comments