Ovogodišnje državno natjecanja Mladih tehničara održalo se u Vodicama od 2. do 5. svibnja. Nakon završenih županijskih natjecanja najbolji učenici iz cijele Hrvatske pozvani su na državno natjecanje.

Odlazak na državno natjecanje velika je čast i svi smo ponosni kada naši učenici imaju priliku pokazati svoja znanja, vještine i komunikacijske vještine izlaganja. Predstavljajući svoju školu, grad i županiju upoznaju druge učenike iz raznih dijelova Hrvatske, razvijaju nova prijateljstva, razmjenjuju iskustva. Iz OŠ “Podolice“ na državnom natjecanju sudjelovale su učenice Marta Kiš (učenica 7. razreda) i Nika Zemljak (učenica 8. razreda). Marta se natjecala u području Obrada materijala, a Nika u području Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina. Natjecanje se sastojalo od tri dijela: pisana provjera znanja iz tehničke kulture, izrada praktičnog rada te prezentacije uratka.

Prvog dana nakon dolaska u Vodice, smještaja u sobe i kratkog odmora slijedilo je slikanja milenijske fotografije 65. Natjecanja mladih tehničara koje je izveo Šime Strikoman. Nakon toga svi učenici i njihovi mentori prisustvovali su svečanom otvorenju natjecanja. Prigodan program pripremili su učenici OŠ “Vodice“. Slijedila je pozdravna riječ ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravke Brezak Stamać i višeg savjetnika za tehničku kulturu Žarka Bošnjaka. Nakon završetka otvorenja natjecanja, učenici i mentori otišli su na večeru i odmor od zahtjevnog puta.

Drugi dan natjecanja slijedila je pisana provjera znanja, a nakon toga praktičan rad – izrada tehničke tvorevine na zadanu temu. Vrijedne ruke učenika pristupile su savjesno i odgovorno radu. Radilo se do 19 sati, a nakon toga večera i odmor. Trećeg dana učenici su nakon doručka nastavili s izradom zahtjevnog praktičnog rada. Nakon kratke pauze slijedio je i treći dio natjecanja, predstavljanje tehničke tvorevine. Umorni i iscrpljeni učenici otišli su na ručak, te čekali neslužbene rezultate natjecanja. Da se trud i zalaganje isplate dokazuju rezultati koje su učenice postigle.

Marta je izradila praktičan rad – Klupica za vježbanje, a Nika prijevozno sredstvo – kamion. Cure su vješto i spretno rukovale raznim alatima, materijalima što se i pokazalo na gotovim radovima. Marta Kiš osvojila je prvo mjesto, a Nika Zemljak šesnaesto mjesto. Četvrti dan našeg boravka u Vodicama obilježilo je svečano proglašenje najboljih učenika iz tehničke kulture u Hrvatskoj.

Naša Marta osvojila je ponovno Ljetnu školu tehničkih aktivnosti koja će se održati u Selcu od 19. do 28. srpnja.

Mentorica učenica je nastavnica Tijana Martić.

proglašenje (1) najbolji učenici (1) nagrada ljetna škola (1) doček roditelja 20230505_090533 20230502_155215 20230502_160109

rad od marte (1)

rad od nike (1)

milenijska fotografija