Marko Plavec iz Svetog Petra Orehovca bio je u fokusu medija proteklih godina zbog svojih pjesama i snimljenih spotova, ali Marko paralelno radi i na svojoj drugoj ljubavi – glumi i kaskaderstvu. Podsjetimo, Marko je karijeru započeo kao plesač, a završio je i prvu hrvatsku Broadway akademiju za pjevanje, ples i glumu.

Nedavno se vratio sa snimanja filma Expendables4 iz Grčke i Bugarske, a više detalja otkrio nam je u razgovoru u Križevcima.

expandables

foto: Instagram

“Duže vrijeme sam u glumačkim vodama. Oko 15 godina sam radio u kazalištu, radio sam predstave u Komediji, uglavnom mjuzikle. Budući da se moja obitelj bavi konjarstvom i sve je započelo kad je jedan kaskader došao do nas. Trebao je konje za češki film 2006. godine i sve je krenulo nakon što sam uspostavio te kontakte. Sedam godina kasnije radio sam njemački film Winnetou i tu sam bio kaskader i jahač. U tom projektu nas je radilo 20-ak i izabrano je nas sedmero da dalje radimo kaskaderski posao.

plavec marko5

Tada sam krenuo osim konja raditi i kaskaderske druge padove, kao što su rad s oružjem, borbe, reakcije na metke i eksplozije. Počeo sam trenirati u zagrebačkoj gimnastičkoj dvorani Sokol i nakon toga su krenuli projekti. Prije dva tjedna vratio sam se kući nakon što sam odradio holivudski projekt Expandables4 i radio sam s poznatim glumcima kao što su Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Andy Garcia, 50 Cent, Megan Fox i brojni drugi – rekao nam je Plavec i dodao kako je tematika filma ratna.

-Ne smijem zbog ugovora otkriti što se događa u filmu, a i fotografije sa setova još ne smijem objaviti. Snimali smo mjesec dana u Grčkoj i tri tjedna u bugarskoj Sofiji. U filmu je puno pucnjave, padova, reakcije na metke i eksplozija. U stalnoj postavi bilo je 30-ak kaskadera, a bili su dečki iz Slovenije, Srbije, Makedonije i nas nekoliko iz Hrvatske. Većinom su u filmu kaskaderi poginuli, a odrađivali smo stvari koje glumci nisu mogli. Mijenjali smo ih u padovima i skokovima. Bilo je sigurno 100-injak ljudi na setu, a snimano je na tri lokacije u Grčkoj, u izrađenim hangarima. Snimanje je završilo, a vjerujem da bi za nekoliko mjeseci film trebao izaći.

snimanje plavec

Kaskaderi na snimanju filma Expandables4

Posljednje scene za film snimili smo u Bugarskoj, u studiju Bojana. To je takav studio da ga pješke teško možeš obići. Tamo smo snimali scene u podmornici i scene s motorima – kazao nam je Plavec i napomenuo kako uskoro priprema nove projekte s konjima.

-Priprema se i jedan projekt s Turističkom zajednicom Koprivničko-križevačke županije. Veselim se i tom projektu koji bi mogao početi ovog proljeća – otkrio nam je Plavec i rekao nam još jednu ekskluzivu. -Gotova je moja nova pjesma, a radi se i na drugim novim pjesmama. Pjesma je snimljena i čekam spot koji je trebao biti vani u listopadu prošle godine, ali sam tada otišao u Grčku na snimanje Expendablesa. Nadam se da će u ožujku izaći van spot i pjesma – poručio je.

plavec marko4

Marko Plavec nam je otkrio kako bi se u proljetnim mjesecima u Grčkoj trebali snimati novi filmovi te da će u veljači vjerojatno morati na pripreme u Sloveniju. -Puno filmova će se ubuduće snimati u Grčkoj jer je produkcijska kuća kupila hangare za snimanje u toj zemlji. Uglavnom kao kaskader glumim negativce, a radeći na filmovima mogu se zaraditi lijepi novci – kazao je i dodao kako ga je posebno iznenadio Andy Garcia koji teži savršenstvu.

-Naime, u jednoj sceni s kolegom i zarobljenikom izlazim iz helikoptera, Andy Garcia sve nas ubije i tu scenu smo ponavljali 20-ak puta jer je Garcia tražio jaku emociju u očima zarobljenika. Na kraju je sve ljude maknuo sa seta osim kamermana, producenta i redatelja kako bi se svi mogli što bolje koncentrirati – rekao je Plavec i napomenuo kako mu je zanimljiva bila scena s Meghan Fox.

-U filmu nas je ubila i pao sam ispod njenih nogu i tu smo razmijenili nekoliko rečenica nevezano na film. I ona je maknula ljude sa seta kako bi mogla savršeno odraditi scenu. Puno je tu glumaca koji su u starijim godinama, pa je bilo dosta posla za nas kaskadere, a radili smo 10 sati dnevno.

snimanje plavec2

Marko s ekipom nakon snimanja

Prva dva tjedna smo imali fizičke pripreme i radili smo koreografije s glumcima. Nakon dva tjedna priprema krenula su snimanja. Imali smo i noćna snimanja i tu mi je vrijeme teklo sporo. U noći je teže probuditi tijelo za padove. Radimo s pravim oružjem i koncentracija mora biti stopostotna. Ako nisi koncentriran može doći do teških ozljeda – kazao je Marko Plavec i istaknuo kako je on u Hrvatskom društvu filmskih djelatnika kaskader.

plavec marko2

Na kraju razgovora zaključak je samo jedan, čekamo Expendables4.