Marko Katanović: SDP podržava realizaciju Državnog arhiva u Križevcima, a HDS, HDZ i Branko Hrg su temu maksimalno ispolitizirali

9. svibnja 2018. Autor: prigorski.hr Križevci Marko Katanović: SDP podržava realizaciju Državnog arhiva u Križevcima, a HDS, HDZ i Branko Hrg su temu maksimalno ispolitizirali


Predsjednik Gradskog vijeća i predsjednik križevačkog SDP-a Marko Katanović održao je danas u Maloj vijećnici Grada Križevaca konferenciju za medije i odgovorio na prozivke HDS-a i HDZ-a na temu Državnog arhiva u Križevcima.

-Poručujem HDS-u, HDZ-u, bivšem gradonačelniku Branku Hrgu i onima koji su maksimalno ispolitizirali ovu važnu temu za Križevce, a riječ je o Državnom arhivu da nisu u sukobu s pozicijom, već sami sa sobom. Državni arhiv već se mogao realizirati u proteklom periodu, a očito je da je prijašnjem vodstvu trebalo  10-15 godina da neki projekti sazriju. O brzoj cesti neću puno govoriti jer se sjećamo da su se prije nekoliko godina skupljali potpisi protiv brze ceste i za izgradnju autoceste. I sad bi u toj situaciji u Cubincu imali naplatne kućice i plaćali bi cestarinu – kazao je Katanović i osvrnuo se na postupak sazivanja sjednica Gradskog vijeća.

-Prošli četvrtak primio sam potpisani zahtjev i inicijativu sedam vijećnika, tri iz HDS-a i 4 iz HDZ-a za hitnim sazivanjem sjednice Gradskog vijeća s jednom točkom dnevnog reda “Donošenje odluke o pokretanju aktivnosti na uređenju prostora za Državni arhiv u Križevcima” i to bez ikakvog prijedloga odluke i bez prijedloga potrebnih aktivnosti koje bi trebalo provesti za Državni arhiv te sa šturim i populističkim obrazloženjem.

Smatrao sam da je ta tema važna i odmah idući dan sam za ovaj petak u 11 sati sazvao sjednicu Gradskog vijeća. Zašto bi ja trebao kontaktirati ikoga oko termina sazivanja sjednice Gradskog vijeća? Poslovnik je tu jasan i sjednice saziva predsjednik Gradskog vijeća i nitko drugi. Kad će netko drugi raditi taj posao onda će on sazivati sjednice, odlučivati o dnevnom redu i terminu- poručio je.

katanovic

-Vidljivo je nepoznavanje funkcioniranja Gradskog vijeća, Odbora i Poslovnika. Vezano na odbore, moram spomenuti da bi vijećnici trebali znati da bilo koji gradski vijećnik može doći na sjednicu odbora. Predlagatelji bi to trebali znati da su pročitali Poslovnik o radu. Da im je stalo do te teme bili bi prisutni na Odboru za obrazovanje, školstvo, kulturu i sport. Ako je gospodinu Hrgu ova tema važna, onda neka prilagodi svoje obveze i neka svojim dolaskom pokaže da su mu Križevci bitni, inače će sve ostati po starom kada je u njegovom gradonačelničkom mandatu veliki dio vremena provodio baveći se stranačkim ili nekim drugim državnim izborima, umjesto da je bio na radnom mjestu.

Pozivam ga da dođe na sjednicu, neka sudjeluje u raspravi i neka cijelu križevačku javnost uvjeri u suprotno. Ako je mogao jučer održati tiskovnu konferenciju u podne s ostalim kolegama vijećnicima, onda ne vidim razlog zašto bi mu bilo teško doći u petak u isto to vrijeme na sjednicu Gradskog vijeća- kazao je Katanović i osvrnuo se na političku komunikaciju za koju ga je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji prozvao potpredsjednik Gradskog vijeća Mato Devčić.

katanovic

-Nema nikakve suzdržanosti s informacijama, moj kolega, potpredsjednik Gradskog vijeća Mato Devčić uredno dobiva poziv na kolegij gradonačelnika kojemu se odaziva sukladno svojim obvezama. Iza nas je već osam sjednica Gradskog vijeća i kolega Devčić od mene nikada nije tražio da ga se posebno informira oko termina sjednice. Moja dobra namjera je vidljiva što sam odmah sazvao sjednicu i sa samo jednom točkom dnevnog reda, iako smo imali još tema.

Htjeli smo da tema vezana uz Državni arhiv ne padne u drugi plan zbog nekih drugih tema. Korektno bi bilo da se prije pokretanja ove inicijative sjelo za stol i razgovaralo – kazao je Katanović i istaknuo kako nitko nije rekao da Državni arhiv ne treba biti u Križevcima ili da su protiv Državnog arhiva.

-Stav SDP-a je jasan. Podržavamo realizaciju Državnog arhiva u Križevcima. Smatramo da je to potrebna institucija i zbog povijesnog značaja kojeg Križevci imaju. U suradnji s gradonačelnikom ćemo naći način da se taj projekt realizira, ali ne za tako velike iznose od 8-8,5 milijuna kuna proračunskih novaca, jer zgrada kina nije jedini objekt u kojem se Državni arhiv može realizirati, a ni tehnički nije najpogodniji objekt za tu namjenu.

Treba se prije svjetovati i sa strukom prije nego se izlazi s polupripremljenim inicijativama. Posljednjih dana vodimo razgovore oko drugih alternativnih objekata za Državni arhiv u Križevcima, ali o tome ćemo više u petak na sjednici Gradskog vijeća- zaključio je predsjednik križevačkog predstavničkog tijela Marko Katanović.

prigorski.hr