Mario Švegović: ‘U četiri godine uspjeli smo općinu izvući iz dugova, a u novom mandatu realizirat ćemo milijunske kapitalne projekte’

7. ožujka 2021. Autor: prigorski.hr Intervjui Mario Švegović: ‘U četiri godine uspjeli smo općinu izvući iz dugova, a u novom mandatu realizirat ćemo milijunske kapitalne projekte’


Dva mjeseca prije lokalnih izbora razgovarali smo s načelnikom Općine Koprivnički Ivanec Marijom Švegovićem koji je otvoreno progovorio o svojoj kandidaturi, realiziranim projektima, osnivanju nove stranke, Piškornici, ali i problemima s kojima se susreo kada je preuzeo u to vrijeme prezaduženu općinu.

Koje ste projekte realizirali u vašem četverogodišnjem mandatu i jeste li zadovoljni postignutim?

Najvažniji realizirani kapitalni projekti su nogostup sjever u drugom dijelu Koprivničke ulice naselje Koprivnički Ivanec, financiran EU sredstvima, vrijednosti oko 1.9 milijuna kuna. LED rasvjeta na području cijele općine vrijednosti 820 tisuća kuna, osim Vinogradske ulice u Koprivničkom Ivancu, jer ide u sklopu pješačko-biciklističke staze do Kunovca te je na taj način povećana sigurnost sudionika u prometu, a ušteda električne energije čak do 40 posto.

Zatim tu je uređenje dječjih igrališta, postavljanje novih igračaka u svim naseljima te je postavljena zaštitna ograda na dječjem igralištu u Botinovcu i Koprivničkom Ivancu kako bi zaštitili najmlađe od automobila uz prometnice.

Uz to konstantno ulažemo u društvene domove i sportske objekte, a redovito sufinanciramo sve udruge i crkvu, asfaltiramo i održavamo nerazvrstane ceste. Kapitalnih projekata bilo bi puno više da se nismo morali baviti povratom zatečenih dugova. Usprkos tome uspjeli smo povećati proračun prodajom zemljišta u poslovnoj zoni u vrijednosti 3,6 milijuna kuna, što je više od jednogodišnjeg proračuna Općine.

Socijalna osjetljivost je na zavidnoj razini. Briga za naše najmlađe od novorođenih, vrtića, osnovnoškolaca pa do studenata je prioritet, ali nismo zaboravili ni naše umirovljenike kao ni mlade obitelji za koje imamo pakete mjera do 20 tisuća kuna po prijavitelju na natječaj.

svegovic

Jeste li započeli neke nove projekte i u kojoj ste trenutno fazi s njihovom realizacijom?

Krajem mog mandata započeli smo i nove projekte koji čekaju realizaciju. Pješačko-biciklističke staze ulica Vinogradska, Matije Gupca i Braće Radića u Koprivničkom Ivancu ukupne vrijednosti 6,5 milijuna kuna. Dječji vrtić vrijednosti 11 milijuna kuna, uređenje društvenog doma u Goričkom, Botinovcu i Koprivničkom Ivancu.

Uvođenje plina i plinske instalacije u prostorije u NK Jedinstvo u Pustakovcu (75 tisuća kn), zatim asfaltiranje nerazvrstane ceste u Botinovcu (420 tisuća kn). Uređenje dvorišta od društvenog doma u Botinovcu (30 tis kn) te uređenje kuhinje i prostorije u društvenom domu na Goričkom (70 tis kn). Općina naravno nije zaboravila ni naše mlade do 45 godina pa su po prvi puta u povijesti općine doneseni akti poticajnih mjera za mlade u iznosu od 20 tisuća kuna, za kupovinu nekretnine, tehničku dokumentaciju, uređenje stambenog prostora.

Našim maturantima, odnosno onima koji se prijave, omogućili smo da se besplatno pripremaju za maturu. Tu je naravno i poticajna mjera za rušenje starih kuća od 15 tisuća kuna po korisniku, dok smo našim obrtnicima i poduzetnicima osigurali 20 tisuća kuna po korisniku.

Naime svi se sjećaju da ste na čelo općine došli u najgorem mogućem trenutku, s jedne strane naslijeđeni dugovi, a s druge strane projekt Piškornica koji vuče negativne konotacije još iz prošlosti. S kojim ste se sve problemima susreli na početku vašeg mandata?

Nažalost, stanje je bilo zabrinjavajuće u oba slučaja. Neplaćeni računi i dugovanje 2.2 milijuna kuna za što je trebalo dobrih 22 mjeseca kako bi došli na pozitivnu nulu. Zahvaljujući razumnim vjerovnicima uspjeli smo riješiti dugovanja bez ovrha. Ista situacija dešavala se na političkoj razini s obzirom da su u tom periodu otkrivene isplate bonusa direktoru Piškornice gospodinu Jozinoviću, pritisak na mene da se proda zemljište za spalionicu smeća. Naravno da nije loše da se otvaraju radna mjesta, međutim postavlja se pitanje pod koju cijenu?

Najgore je što se situacija zapravo nije promijenila ni dolaskom nove Uprave, naprotiv usudio bih se reći da je i gora. Trenutno imamo pad vrijednosti nekretnina zbog blizine smeća, odnosno odlagališta, a mještanima prijeti obolijevanje od zagađenog zraka, vode i tla. Je li to u redu odlučit će mještani, a na meni je da se i dalje borim za interese naše zajednice.

Kakva je vaša suradnja s općinskim vijećnicima s obzirom da nemate većinu te je li vam bilo teško balansirati između interesa općine i raznih političkih pritisaka?

Moram priznati da bi u ovom slučaju i najbolji psiholozi imali problem usuglasiti sve opcije, s obzirom da vijeće čine vijećnici HDZ-a, SDP-a, Mreže, HSS-a i nezavisni. Pokazalo se da su glasači tj. mještani dali nekim ljudima povjerenje, ali ga oni nisu opravdali.

Najveći oponenti su bili vijećnici iz HDZ-a, Mreže i predsjednik vijeća koji su doista radili protiv razvitka općine. Neki od primjera su ukidanje statusa javnog dobra te darovanje istog poljskog puta Piškornici te su na taj način prisili mještane i vlasnike nekretnina poljoprivrednog zemljišta da do svojih čestica dolaze putem koji to nije te je udaljen više od tri kilometra.

svegovic2

Zatim potrebe proširenja kapaciteta za smještaj djece u vrtić pojavila se i prije pet godina, no po tom pitanju nitko nije pokrenuo postupak ishođenja projektne dokumentacije i mogućnost izgradnje novog vrtića. Godinama sam bio vijećnik, ali nikad nije bilo ovako podlih i prljavih poteza pojedinih stranaka i vijećnika. Zatim odbijanje prijedloga da se izgradi dječji vrtić te zbog ovakovih vijećnika roditelji voze djecu u Starigrad i Koprivnicu. Na kraju je prevladao razum te će se isti ipak graditi.

Mnoge općine temelje svoj razvoj na europskim projektima, jeste li što napravili po tom pitanju?

S obzirom da još nisu raspisani EU natječaji trenutno smo u pripremi dokumentacije za kanalizaciju prema naselju Pustakovec koju ćemo s Koprivničkim vodama prijaviti za europska sredstva. Planiramo još financirati u novu OŠ Koprivnički Ivanec te pješačko-biciklističke staze po svim naseljima. Pojedinci misle kako je to lagan posao i da netko iz EU šakom i kapom dijeli novac, no to nije tako.

U planu je i izgradnja vrtića kapaciteta 75 djece, pet skupina s dvije jasličarske skupine koje su nam iznimno važne zbog porasta broja novorođene djece. Od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije prije nekoliko dana dobili smo 100 tisuća kuna za uređenje prostorija društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec, Udruge branitelja i Kluba tehničke kulture Vector.

Problem s Piškornicom uvijek je aktualan, kakva je sada situacija te jeste li zadovoljni radom nove Uprave?

Piškornica, odnosno budući Regionalni centar za gospodarenje otpadom je za današnje doba zastarjela tehnologija i od ovog projekta nema nikakve koristi. Tu izjavu bez imalo grižnje savjesti mogu potpisati, ali i objasniti. EU je jasno propisala kako se postotak odvajanja otpada na kućnom pragu mora povećati na 90 posto do 2035. godine.

Građani su ti koji razvrstavaju, plaćaju najveću cijenu i nema potrebe za ovakvim kvazi centrima u kojemu se proizvodi nekvalitetan RDF koji se nikome ne može prodati, već proizvođač mora platiti kako bi ga cementare uzele. U međuvremenu su „ispod žita“ priključene i još dvije županije, a općina je isključena iz tog projekta. Općenito ovaj projekt je stvar prošlosti, samo Vlada i resorno Ministarstvo moraju to shvatiti.

Od prvog dana rada nove Uprave Piškornice odnos prema općini i mještanima nije korektan, jer se gospodin Ružman svojski potrudio da Općina ne dobije ekološku rentu šaljući općinama i gradovima, koji dovoze svoje smeće na odlagalište, mailove u kojima tvrdi kako one to nisu dužne. Tim činom direktno je utjecao na poslovanje i prihode općine, a u našem slučaju negativno. Iz istog razloga općina traži pravdu na sudu vezano za ekološku naknadu. Žalosno da se ne cijene mještani općine, a tako mnogo se očekuje od njih.

S druge strane Uprava Piškornice sanacijskog odlagališta cijelo vrijeme zataškava količine otpada, brani nama kao Općini pristup podacima koje tražimo, a direktor Blažok kleveće mene po županijskim skupštinama da ne dopuštam analizu zraka što je apsurd i naravno neistina. Sve se to radi kako bi se skrenula pažnja s projekta i nezakonitih radnji koje se vjerojatno događaju na odlagalištu. Sve je lijepo propisano međutim ne poštuje se i ovo se dešava samo iz razloga što mnogi imaju koristi od smeća. Zadnji incident sa izlijevanjem otpadnih voda u okoliš to je i potvrdio.

Kako ste reagirali kada ste saznali da će na budući RCGO stizati otpad iz šest županija, a ne iz predviđenih četiri kako je u početku bilo planirano?

Saznanje da će dolaziti smeće iz dvije dodatne županije je šokantno s obzirom da se u početku tvrdilo da se zbrinjava iz četiri koje su i osnivači. Očito netko nije dobro napravio studiju isplativosti, jer nema dovoljno sirovine, a projekt je financijski neisplativ te je potrebna mogućnost dovoza iz više županija. S obzirom da je 20 tisuća tona predviđeno za biootpad postavlja se pitanje od kud će sve voziti isti, a u Herešinu imaju novi kapacitet od 14.000 tona. Ovo su količine koje će se trebati uvoziti jer naša županija nema tolike količine. Drugim riječima ova trenutno čista Podravina u skorijoj budućnosti postat će jedna velika kanta za smeće iz cijele Hrvatske, a jedini motiv je novac!

Kakva je vaša suradnja s Koprivničkom-križevačkom županijom?

Suradnja sa Županijom postoji i dobivali smo sredstva za pojedine projekte, naravno da je uvijek moguće postići bolju suradnju, a vjerujem da će se u novom mandatu to i ostvariti. Evidentno je da su potrebne promjene na razini županije, jer se ljudi nakon toliko dugo vremena zasite i istroše. Vrijeme je za nove ideje, potencijal i pozitivnu energiju koja će pokrenuti velike pozitivne promjene i projekte u cijeloj županiji.

svegovic

U kakvoj se političkoj situaciji sada nalazite s obzirom da ste zbog neslaganja s predsjednikom HSS-a prošle godine napustili stranku?

Trenutno sam jedan od osnivača demokratskog HSS-a koji je okupio veliku većinu bivših HSS-ovaca s područja cijele RH koji su izašli sami, suspendirani ili izbačeni. Ništa se previše nije promijenilo, osim što se sada borim za pravu stvar koju istinski mogu podržati.

Znači li to da se ponovno mislite kandidirati za načelnika i što bi za kraj poručili vašim mještanima?

Planiram se ponovo kandidirati. Puno se radilo na pripremi novih projekata i za koje se treba samo raspisati javna nabava, izabrati izvođač radova te krenuti s radovima.

Drugi i po meni najvažniji je borba za moje mještane, poboljšanje životnog standarda mještana, čisto i zdravo okruženje, jer ljudski život nema cijene i to je moja glavna poruka i mještanima. Neka dobro razmisle kojim kandidatima za Vijeće će dati svoj glas i povjerenje. Ovim putem zahvaljujem se svim mještanima koji su mi dali povjerenje prije četiri godine te vjerujem da će mi isto dati ponovo kako bi realizirali sve projekte koji će povećati životni standard svih nas.

Facebook Comments