Marijan Vuković aktualizirao problematiku oko raspolaganja zemljištem u državnom vlasništvu

27. svibnja 2020. Autor: prigorski.hr Križevci Marijan Vuković aktualizirao problematiku oko raspolaganja zemljištem u državnom vlasništvu

Ivica Galović/ PIXSELL


Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Križevaca pod aktualnim satom za riječ se javio vijećnik Marijan Vuković (HSS).

Vuković je rekao da je na prethodnoj sjednici Gradskog vijeća glasao za jednu točku dnevnog reda, a da nije imao podatke na temelju kojih bi bio protiv. -Radi se o raspolaganju zemljištem u državnom vlasništvu. Sam sebi zamjeram jer nisam imao dovoljno vremena da proučim stvari i da se uključim u raspravu.

Mi imamo posebno povjerenstvo i odbor  koji predlaže Gradskom vijeću i kao vijećnik nemam razloga sumnjati u taj prijedlog. Moramo se ipak dogovoriti o nečemu, bez obzira na strategiju razvoja poljoprivrede u Republici Hrvatskoj, jer i na lokalnim razinama moramo imati strategiju.

Povjerenstvo koje donosi određene zaključke glede raspolaganja poljoprivrednim zemljištem mora biti na tragu te strategije. Ubuduće kad se radi o tako osjetljivom pitanju neka povjerenstvo i odbor budu na tragu strategije na lokalnoj razini. Strategije se puno ne razlikuju, ali imam zamjerke i nadam se da ćemo u sljedećem sazivu Sabora s našim saborskim zastupnikom i taj zakon koji je uništio poljoprivredu u Hrvatskoj probati promijeniti – rekao je Vuković.

Križevački gradonačelnik Mario Rajn kazao je kako će odgovor o toj temi prepustiti pročelniku. -Dosadašnji natječaji su provedeni sukladno pravilniku Ministarstva poljoprivrede. Razumijem što ste htjeli reći, ima nekih nelogičnosti koje smo mi htjeli komunicirati kroz javnu raspravu. Dali smo i određene prijedloge, ali nisu uvaženi – rekao je Rajn.

Pročelnik Ivan Biškup rekao je kako je proveden drugi natječaj o zakupu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH.

-Kriteriji su utvrđeni pravilnikom Ministarstva poljoprivrede. Slažem se da bi kriteriji mogli biti puno bolji, ali oni su propisani na razini Hrvatske. Mi ne možemo mijenjati kriterije. Bila je u u pripremi izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, jer je i Ministarstvo uvidjelo određene probleme s provedbom natječaja, ali s trenutnim sazivom Sabora to se nije stiglo promijeniti.

Natječaj se zaprima u zatvorenim omotnicama i postoji stručno povjerenstvo sastavljeno od agronoma, geodeta, predstavnika vlasti i oporbe i ne treba sumnjati u transparentnost natječaja – kazao je Biškup i osvrnuo se na strategiju razvoja poljoprivrede.

-Trenutno je u izradi strategija za razvoj Grada Križevaca od 2021. do 2127. Neki od vas su članovi koji sudjeluju i pozivam vas da se uključite u izradu te strategije koja bi se trebala naći na Vijeću. a tu će biti uključena i nova strategija razvoja poljoprivrede – poručio je Biškup.

Facebook Comments