Hrvatski sabor u četvrtak je odbio prijedlog oporbe da opozove ministricu poljoprivrede Mariju Vučković zbog navodne neadekvatne reakcije na pojavu afričke svinjske kuge.

Pitanje povjerenja ministrici Vučković inicirao je Klub Hrvatskih suverenista, uz podršku 39 oporbenih zastupnika, tvrdeći da se neadekvatnim mjerama protiv afričke svinjske kuge uništava tradicionalno svinjogojstvo u Hrvatskoj a Slavonija baca na koljena.

U to, međutim, nisu uspjeli uvjeriti kolege iz parlamentarne većine koji drže da se oporbeni prijedlog zasniva na manipulacijama i dezinformacijama i da je kao takav neprihvatljiv.

Za smjenu ministrice glasalo je 49 zastupnika, protiv 77, a jedan je bio suzdržan.

Glasovanju o opozivu Vučković prethodili su zahtjevi za stankama i povredama Poslovnika u kojima su vladajući i  oporba ponovno razmijenili prozivke.

Božo Petrov (Most) istaknuo je da poljoprivredu konstantno bilježi pad proizvodnje i rast uvoza. “Čemu služni Ministarstvo poljoprivrede”, upitao je Petrov i upozorio da će osim uništavanja svinjogojstva ove godine zbog nereagiranja biti bačeno i 10 milijuna kilograma mandarina uz minimalno 3,5 milijuna eura štete.

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) podsjetio je da je eutanazirano 34 tisuće svinja, a više od 50 tisuća zdravih poklano u klaonicama po znatno nižim cijenama od tržišnih. “Pogoduje se tržišnim lancima, uvoznim lobijima i mesnoj ndustriji”, kazao je i ustvrdio da je Vučković ubila “duh Slavonije”.

I Davor Dretar (Domovinski pokret) ocijenio je da se želi zatrti hrvatska poljoprivreda proizvodnja. Upozorio je i na pojavu ptičje gripe upitavši sijedi li i ubijanje peradi. “HDZ nas muze a mlijeka je sve manje”, ustvrdio je.

Ružica Vukovac (Za pravednu Hrvatsku) kazala je da je u mandatu Vučković ugašeno preko 7000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a 90 tisuća ljudi iseljeno iz Slavonije.

Hrvoje Zekanović (HDS) rekao je da iza cijele operacije takozvanog Stožera za obranu hrvatskog sela stoji Most optuživši ih da manipuliraju i lažu.

Iz prosvjeda ne stoji Most nego cijela Slavonija, uzvratio je Nikola Grmoja (Most) dodavši da se premijer Andrej Plenković preplašio pa najavljuje skraćivanjem roka zabrane uzgajanja svinja sa 12 na 6 mjeseci.

Josip Šarić (HDZ) naglasio je da u ovom trenutku gotovo da nema svinjske kuge u Vukovarsko-srijemskoj županiji, da seljaci u Slavoniji nisu uznemireni te da Slavonija nije nezadovoljna. Ustvrdio je da su organizatori prosvjeda Most, Hrvatski suverenisti i Domovinski pokret koji lažu i manipuliraju.

Grmoji je pak poručio da se vrati u Metković i tamo nešto napravi, a ne da govori o Slavoniji i “igra se emocijama” Slavonaca.

Vukovac je ocijenila da Šarić živi “u oblacima, s debelom plaćom i fotelji, te visokim zidom oko kuće”.