Marija Bistrica: Zahtjevi za obnovu objekata oštećenih u potresu

27. travnja 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Marija Bistrica: Zahtjevi za obnovu objekata oštećenih u potresu


S područja Gornje i Donje Stubice te Marije Bistrice podnesen je 81 zahtjev za obnovu objekata oštećenih u potresu, informacija je s radnog sastanka predstavnika lokalnih vlasti s ravnateljem Fonda za obnovu Damirom Vanđelićem u utorak u Mariji Bistrici.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je da je na temelju Zakona o obnovi s područja grada Donje Stubice te općina Gornje Stubice i Marije Bistrice Ministarstvu graditeljstva podnesen 81 zahtjev te da je Fondu proslijeđeno šest zahtjeva, za što su donesene privremene odluke. Najavio je sljedeću koordinaciju za 25. svibnja, do kada očekuje više trajnih odluka.

„Očekujem da će prvi građevinski radovi na području naše županije početi barem u rujnu ove godine i da do kraja ljeta 2023. godine obnova na području Krapinsko-zagorske županije završi“, rekao je župan Kolar.

Ravnatelj Fonda za obnovu istaknuo je da je do sada za sva područja pogođena potresom predano više od 9100 zahtjeva. Fond je primio 62 privremene odluke.

„Za ovu županiju zaprimili smo šest privremenih odluka. Obavit ćemo financijsko-tehničku kontrolu i uvid na terenu ovlaštenog inženjera. I ministarstvo mora donijeti svoje konačne odluke“, rekao je Vanđelić.

Dodao je kako nakon konačne odluke do uklanjanja objekta treba četiri do sedam tjedana, a zatim do izgradnje zamjenske kuće od osam do 12 mjeseci.

„Fond je počeo dobivati konačne odluke i onda će se polako u sljedećih mjesec dana već na terenu vidjeti prva uklanjanja objekata“, zaključio je Vanđelić.

Načelnik Općine Marije Bistrice Josip Milički očekuje i zamjensku kuću koja bi se osigurala iz donacija. Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić u sljedećih desetak dana najavio je dodatne preglede kuća prema predanim zahtjevima. Načelnik Općine Gornje Stubice Jasmin Krizmanić ocijenio je korisnim što će imati mogućnost uvida u fazu u kojoj je pojedini predmet jer upiti građana idu upravo u tom smjeru.

 

(Hina)

Facebook Comments