U završnom govoru pred kraj maratonskog suđenja bivšoj sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel i njezinim suoptuženicima Uskok je zaključio kako je tijekom postupka dokazano da su optuženici odgovorni za niz zlouporaba i pogodovanja.

Zamjenik ravnateljice Uskoka Vjekoslav Tolnaj kazao je u završnom govoru da je neosporno dokazano da je bivša SDP-ova sisačko-moslavačka županica, zajedno sa suoptuženicima, počinila niz koruptivnih kaznenih djela koja joj se stavljaju na teret.

Tolnaj je prisnažio da je krivnja Marine Lovrić Merzel i njezinih suoptuženika dokazana iskazima brojnih saslušanih svjedoka, ali i nizom provedenih vještačenja.

U utorak završni govori obrane

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda kojim predsjeda sudac Vjeran Blažeković u utorak će saslušati završne govore obrane optuženika nakon čega bi trebao biti poznat i datum objave nepravomoćne presude.

Bivšu županicu Uskok tereti da je  od poduzetnika Željka Žužića 2011. uzela 100.000 eura mita kako bi mu osigurala poslovne udjele u tvrtki Ceste Sisak, koje je prethodno Županijska skupština odlučila prodati. Primanje mita pokušala je potom prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru upisanog na njezina suoptuženog nećaka Dalibora Rožankovića.

Lovrić Merzel također je, po Uskokovim sumnjama, suprotno odluci županije da se Zavod za hitnu medicinu gradi na drugoj lokaciji poduzela sve kako bi osigurala da po znatno višoj cijeni kupi nekretninu suoptuženog Brenarda Popeca.

Prostor na kojem je bio auto salon, po tvrdnjama tužiteljstva, osim što je bio preplaćen, nije bio adekvatan za potrebe zavoda pa je županija, nakon zaključivanja ugovora o kupoprodaji nekretnine za 9,8 milijuna kuna, za dodatne radove na prenamjeni platila oko 1,4 milijuna kuna. Pritom je na ime razlike između plaćene i stvarne vrijednosti nekretnine Popecevoj tvrtki pribavljena korist od oko 4,1 milijun kuna, dok je županija oštećena za 5,6 milijuna kuna.

Optužnica potvrđena još 2015.

Bivšu županicu Uskok tereti i zbog neosnovanog plaćanja savjetnika te da je s vijećnicima, prijateljima i rodbinom zaključivala fiktivne ugovore o djelu čime im je pribavila 360.000 kuna, dok je županija oštećena za oko 673.000 kuna.

Uskok sumnja i da je po nalogu bivše županice od 2005. do kraja 2013. županija plaćala troškove jela i pića na raznim sastancima, privatnim ručkovima i proslavama rođendana te nabavljala hranu za privatne potrebe, čime se okoristila za oko 60.000 kuna, dok je županija oštećena za 326.000 kuna. Terete ju i da je od 2005. do 2013. službenim karticama potrošila 165.000 kuna za privatne troškove hrane, pića i goriva.

Optužnica protiv Lovrić Merzel potvrđena je još krajem 2015. no početak suđenja odgađan je nekoliko puta jer je tadašnji sudac Ivan Turudić odbijao prihvatiti nagodbu Uskoka sa suokrivljenim Žužićem, koji je još 2016. priznao da je bivšoj županici dao 100.000 eura mita.

Nakon što se sudac Turudić povukao iz postupka suđenje je u rujnu 2018. formalno krenulo ispočetka pred novim sudskim vijećem kojim predsjeda Vjeran Blažeković, a optuženi su još jednom odbacili Uskokove optužbe za korupciju.

Uskokovom optužnicom su uz Lovrić Merzel, Žužića, Popeca i Ražankovića obuhvaćeni i predsjednik NO Cesta Sisak Silvijo Kobešćak i bivši čelnik Hrvatskih šuma Zvonko Rožić, koji se poput Žužića također nagodio s tužiteljstvom.