Bivši SDP-ov ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras odbacio je u ponedjeljak optužbe svoga nasljednika Darka Horvata (HDZ) da mu je u Ministarstvu ostavio dugove u visini od gotovo četvrtine proračuna.

“Nažalost, novi je ministar, umjesto da kaže kako namjerava pomoći poduzetnicima, za svoj prvi istup odabrao govoriti da je zatekao navodne dugove o kojima ništa nije znao, iako je riječ o nečemu što Ministarstvo radi već sedam – osam godina”, kazao je Maras na konferenciji za novinare u SDP-u.

Konferencijom je reagirao na Horvatove tvrdnje da su ga dočekale ugovorne obveze u iznosu od 7,6 milijuna kuna za program stipendiranja učenika deficitarnih obrtničkih zanimanja koji su, kako tvrdi Horvat, trebali biti isplaćeni prošle godine. Horvat se žali i da mu je Maras u novu godinu prebacio 35 milijuna kuna za subvenciju kamate za kredite poduzetnika i obrtnika.
Maras, međutim, uzvraća da je novi ministar od početka imao uvid u sve obveze, pobrojane u zapisniku o primopredaji dužnosti, koji je pokazao novinarima.
“U primopredajnom zapisniku od prve sekunde kad je ušao u Ministarstvo dobio je punu informaciju o tome o čemu danas govori, to mu je poznato već dva tjedna”, kazao je Maras i ocijenio da je Horvatov istup “pokušaj spina, kako bi se pažnja javnosti preusmjerila sa smjene ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića”.

Maras kaže da je subvencioniranje kamata i stipendiranje učenika slabijeg socijalnog statusa koji se školuju za deficitarna zanimanja dugoročan program Vlade, a on osobno je , dolazeći 2011. na čelo Ministarstva, zatekao obveze po subvencioniranim kamatama od 156 milijuna kuna. “To je redoviti posao Ministarstva i ja se nisam zbog toga žalio, zvao novinare i radio dramu”, kaže Maras.
Netočna je tvrdnja da je Ministarstvo sve obveze moralo isplatiti prošle godine jer, kaže, to ni tehnički nije bilo moguće. “Ništa nije nepoznato, sve se zna, da je novi ministar samo razgovarao sa stručnim službama bilo bi mu jasno da je riječ o kontinuiranom poslu koji je započet prije. Sve do 2025. bit će subvencionirane kamate po poduzetničkim kreditima”, rekao je Maras.
Kad je riječ o učeničkim stipendijama, kazao je kako se nada da nova Vlada neće obustaviti isplatu učenicima iz 1200 obitelji slabijeg socijalnog statusa koji se školuju za deficitarna obrtnička zanimanja i mjesečno od Ministarstva dobiju 750 kuna.
Napomenuo je kako je na osnovu tog programa pripremljen projekt na temelju kojega bi se čak 10.000 učenika stipendiralo iz Europskog socijalnog fonda što je, kaže Maras, Horvat svojim izjavama doveo u pitanje.

(Hina)

fah